ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Tue, 25.02.2025, 14:13

شورای امنیت در قبال جنگ در اوکراین موضع خنثی اتخاذ کرد


شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه به مناسبت سومین سالگرد حمله روسیه به اوکراین، پیش‌نویس قطعنامه‌ای را  تصویب کرد که در آن موضع بی‌طرفی در قبال این جنگ اتخاذ کرد؛ زیرا دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به دنبال میانجیگری برای پایان دادن به جنگ است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این قطعنامه کوتاه منعکس‌کننده تغییر سیاست آمریکا در قبال اوکراین پس از روی کار آمدن در ماه گذشته توسط ترامپ و موضع آشتی‌جویانه‌تر او در قبال پوتین و روسیه است.

واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، “تغییرات سازنده” در موضع ایالات متحده در مورد مناقشه را تایید کرد. او در نشست شورای امنیت گفت که این قطعنامه “یک قطعنامه ایده‌آل” نیست، بلکه “نقطه آغازی برای تلاش‌های آینده برای حل‌وفصل صلح‌آمیز است.”

شورای امنیت ۱۵ عضوی سازمان ملل در طول جنگ روسیه علیه اوکراین، همواره در بن‌بست قرار داشت و نمی‌توانست هیچ اقدامی انجام دهد زیرا روسیه حق وتو دارد.

اما مجمع عمومی ۱۹۳ عضوی سازمان ملل، بارها از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین حمایت کرده و خواستار صلح عادلانه، پایدار و همه‌جانبه مطابق با منشور سازمان ملل شده است.

ایالات متحده اوایل دیروز ــــ دوشنبه ۲۴ فوریه ــــ نتوانست مجمع عمومی را متقاعد کند که همان قطعنامه سه بند تصویب شده توسط شورای امنیت را تصویب کند.

قطعنامه‌های شورای امنیت الزام‌آور تلقی می‌شوند، در حالی که قطعنامه‌های مجمع عمومی الزام آور نیستند. با این حال، قطعنامه‌های مجمع عمومی دارای وزن سیاسی هستند که بازتاب دیدگاه جهانی درباره جنگ است.

شورای امنیت با ۱۰ رای موافق قطعنامه آمریکا را تصویب کرد. فرانسه، بریتانیا، دانمارک، یونان و اسلوونی رای ممتنع دادند. روسیه پس از ناکامی در اصلاح آن و وتوی پیشنهادهای اروپایی‌ها، برای افزودن زبان حمایت کننده از اوکراین، رای مثبت داد.

دوروتی شی، موقت سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، به شورا گفت: “این قطعنامه ما را در مسیر صلح قرار می‌دهد. این اولین گام است، اما گامی حیاتی - که همه ما باید به آن افتخار کنیم.” اکنون ما باید از آن برای ساختن آینده‌ای صلح آمیز برای اوکراین، روسیه و جامعه بین‌المللی استفاده کنیم.»