پس از اظهارات اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، درباره مهاجرت اجباری فلسطینیان، پادشاهی عربی سعودی به این موضعگیری واکنش نشان داد. وزارت خارجه سعودی، روز چهارشنبه، با انتشار بیانیهای تأکید کرد که موضع این کشور در قبال تشکیل کشور مستقل فلسطین، ثابت و غیرقابل تغییر است. این وزارتخانه تصریح کرد که برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل، بدون تشکیل کشور مستقل فلسطین، غیرممکن است.
در این بیانیه آمده است که شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، این موضع را بهصورت شفاف و صریح و بدون هیچگونه ابهامی، در سخنرانی افتتاحیه نخستین سال از دوره نهم مجلس شورای سعودی در ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۴ اعلام کرده است.
همچنین در این بیانیه اشاره شده است که شاهزاده محمد بن سلمان، در اجلاس فوقالعاده عربی-اسلامی که در تاریخ ۱۱ نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض برگزار شد، بر ادامه تلاشها برای تشکیل کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ با پایتختی قدس شرقی و پایان اشغالگری اسرائیل تأکید کرده است.
وزارت خارجه سعودی در ادامه بیانیه خود تأکید کرد که این کشور «بهشدت با هرگونه نقض حقوق مشروع ملت فلسطین مخالف است؛ چه از طریق سیاستهای شهرکسازی اسرائیل، چه الحاق اراضی فلسطینی و چه تلاش برای کوچ مردم فلسطین از سرزمین خود.»
سعودی همچنین بر نقش جامعه بینالمللی در کاهش درد و رنج انسانی مردم فلسطین تأکید کرد و گفت: «ملت فلسطین همچنان بر سرزمین خود پایدار خواهد ماند و از آن چشمپوشی نخواهد کرد.»
وزارت خارجه سعودی تصریح کرد که این موضعگیری قطعی، غیرقابل مذاکره و خارج از هرگونه معامله است. در این بیانیه تأکید شده است که صلحی پایدار و عادلانه تنها در صورتی محقق خواهد شد که مردم فلسطین به حقوق مشروع خود دست یابند و این موضوع بارها هم به دولت پیشین آمریکا و هم به دولت کنونی گوشزد شده است.
واکنشها به اظهارات ترامپ
این موضع سعودی پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ، شب گذشته (سهشنبه)، در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در کاخ سفید اعلام کرد که آمریکا در حال بررسی گزینه «تصرف نوار غزه» و انتقال ساکنان آن به مناطق دیگر امنتر مانند اردن و مصر است. این در حالی است که هر دو کشور اردن و مصر، در طول سالهای گذشته، بارها با چنین طرحهایی مخالفت کردهاند.
سامی ابو زهری، از رهبران ارشد «حماس»، این اظهارات را «تلاشی برای اخراج مردم غزه از سرزمین خود» خواند. او تأکید کرد که این پیشنهاد «طرحی برای ایجاد هرجومرج و تنش در منطقه است، چرا که مردم غزه هرگز اجازه نخواهند داد که این توطئهها عملی شود.»
انتقاد شدید سیاستمداران آمریکایی
در ایالات متحده نیز اظهارات ترامپ با واکنش تند سیاستمداران دموکرات همراه شد. کریس مورفی، سناتور دموکرات، در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «ترامپ کاملاً عقل خود را از دست داده است… حمله آمریکا به غزه، هزاران نظامی آمریکایی را به کشتن خواهد داد و جنگی برای دههها در خاورمیانه به راه خواهد انداخت. این یک شوخی بیمزه است.»
جیک اوشینکلوس، عضو مجلس نمایندگان آمریکا، نیز این اظهارات را «بیپروا و غیرمنطقی» خواند و در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «نیوز نیشن» گفت: «این پیشنهاد خطرناک و غیرعقلانی است و ممکن است به مرحله دوم آتشبس بین اسرائیل و حماس لطمه بزند.» او همچنین تأکید کرد که «همیشه وقتی ترامپ یک پیشنهاد سیاسی مطرح میکند، ردپایی از منافع شخصی و سودجویی در آن دیده میشود.»
جان آلترمن، رئیس برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی واشینگتن، نیز نسبت به آمادگی مردم غزه برای ترک این منطقه ابراز تردید کرد. او به خبرگزاری رویترز گفت: «بسیاری از ساکنان غزه، فرزندان و نوههای فلسطینیانی هستند که از بخشهایی از اسرائیل امروزی فرار کردند و هرگز اجازه بازگشت به خانههای خود را پیدا نکردند.»
او افزود: «بعید است که بسیاری از آنها حاضر به ترک این سرزمین، حتی با وجود ویرانیهای گسترده، باشند.»
العربیه فارسی