ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sun, 19.01.2025, 21:07

بایدن: حکومت ایران در «ضعیف‌ترین موقعیت خود طی دهه‌های اخیر» است


جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز یکشنبه ۳۰ دی همزمان با آغاز توافق آتش‌بس میان اسرائیل و حماس با اشاره به سقوط حکومت اسد در سوریه گفت مسیر دستیابی حکومت ایران به حزب‌الله در لبنان نابود شده است و اکنون جمهوری اسلامی در «ضعیف‌ترین موقعیت طی دهه‌های اخیر» است.

او ضمن تایید آزادی سه گروگان زن افزود طی هفت روز آینده چهار گروگان زن دیگر و پس از آن هر هفته سه گروگان آزاد خواهند شد.

به گفته بایدن، در شانزدهمین روز اجرای توافق، مذاکرات درباره مرحله دوم توافق آتش‌بس آغاز می‌شود که طی آن درباره آزادی سربازان اسرائیلی و پایان جنگ بدون ماندن حماس در قدرت گفت‌وگو خواهد شد.

رئیس جمهوری آمریکا افزود هم‌اینک صدها کامیون حامل کمک‌های بشردوستانه در حال رساندن محموله‌های خود به غیرنظامیان در غزه هستند.

او در اشاره به تغییرات «بنیادین» خاورمیانه گفت یحیی سنوار، رهبر حماس، کشته شد و اسرائیل با پشتیبانی آمریکا خسارات سنگینی بر حامیان منطقه‌ای حماس از جمله حزب‌الله وارد کرد.

رئیس جمهوری آمریکا عملیات نظامی اسرائیل علیه حزب‌الله را بسیار موفقیت‌آمیز خواند و گفت اکنون در لبنان رئیس جمهور و نخست‌وزیر جدیدی انتخاب شده‌اند که هر دو حامی یک لبنان مستقل هستند.

جو بایدن گفت از این به بعد، اجرای توافق بر عهده دولت دونالد ترامپ است.

ساعتی پیش از سخنرانی بایدن، مایک والتز، گزینه دونالد ترامپ برای مشاور امنیت ملی آمریکا در گفت‌وگویی با شبکه خبری سی‌بی‌اس گفت اگر حماس توافق جاری با اسرائیل را نقض کند، ایالات متحده از اسرائیل «در انجام کاری که باید انجام دهد» حمایت خواهد کرد.

والتز تصریح کرد: «حماس هرگز بر غزه حکمرانی نخواهد کرد. این کاملا ناپذیرفتنی است.»

همزمان در اسرائیل، مقامات ارشد این کشور تصریح کردند که جنگ تا زمان آزادی همه گروگان‌های ربوده‌شده ادامه خواهد داشت.

یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، در میانه بازدید از یک پایگاه نظامی در نزدیکی غزه که قرار است محل معاینه اولیه گروگان‌های آزادشده در روز یکشنبه باشد، گفت: «تا زمانی که همه [گروگان‌ها] به خانه بازنگردند، جنگ را متوقف نخواهیم کرد.»

کاتز هدف از بازدید روز یکشنبه خود را حصول اطمینان از آمادگی ارتش برای محافظت از شهروندان اسرائیل «حتی در دوره آتش‌بس» خواند.

وزیر دفاع اسرائیل وعده داد که سربازان ارتش در منطقه حائل در امتداد مرز با غزه خواهند ماند و «به هر گونه نقض [آتش‌بس] و تهدید با قدرت پاسخ خواهند داد.»

در همین ارتباط، گیدئون ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل، گفت که تداوم کنترل غزه توسط حماس تهدیدی علیه امنیت اسرائیل و «کابوسی برای خود فلسطینیان» است.

ساعر در جریان یک کنفرانس خبری با رسانه‌های خارجی در اورشلیم افزود: «اگر حماس در قدرت بماند، ممکن است بی‌ثباتی منطقه‌ای ایجادشده توسط این گروه ادامه یابد.»

او در اظهارنظری مشابه گفته‌های بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفت آتش‌بس فعلی «موقت» است و مذاکره درباره «آتش‌بس دائمی» در شانزدهمین روز از توافق کنونی آغاز می‌شود.

گیدئون ساعر ضمن ابراز امیدواری نسبت به برقراری آتش‌بس دائمی گفت تحقق چنین امری مستلزم سرنگونی حماس و بازگشت همه گروگان‌ها است و در غیر این صورت، جنگ علیه حماس از سر گرفته خواهد شد.

این در حالی است که نخست‌وزیر اسرائیل نیز روز شنبه ۲۹ دی‌ماه، بر عزم کشورش برای نابودی توان نظامی و حکومتی حماس، تضمین امنیت دائمی از سمت غزه و بازگرداندن تمامی گروگان‌ها تأکید کرد.

بنیامین نتانیاهو در پیامی خطاب به شهروندان اسرائیلی، با تاکید بر سه اصل اساسی توافق شامل حفظ توانایی بازگشت به جنگ، افزایش تعداد گروگان‌های زنده در مراحل اولیه آزادی و تضمین کنترل کامل اسرائیل بر گذرگاه فیلادلفی و مناطق حائل امنیتی غزه تصریح کرد: «ما اجازه نخواهیم داد تسلیحات به غزه قاچاق شود و گروگان‌ها به بیرون از این منطقه منتقل شوند.»

او حمله ۷ اکتبر حماس را «بدترین کشتار یهودیان از زمان هولوکاست» توصیف کرد و گفت: «ما در این جنگ به دشمنان و جهان نشان دادیم که وقتی ملت اسرائیل متحد است، هیچ نیرویی توان شکست آن را ندارد. این روحیه قوی ملت ماست که ما را به موفقیت می‌رساند.»

نخست‌وزیر اسرائیل همچنین ضمن ابراز همدردی با خانواده‌های داغدار و آسیب‌دیدگان جنگ به موفقیت‌های نظامی کشور اشاره کرد و گفت: «ما رهبران حماس، از جمله یحیی سنوار و محمد ضیف، و همچنین حسن نصرالله و رهبران حزب‌الله را از بین برده‌ایم و توان نظامی سوریه، حوثی‌های یمن و محور ایران را به شدت تضعیف کرده‌ایم.»

بنیامین نتانیاهو از همکاری دولت بایدن و دولت منتخب ترامپ در دستیابی به این توافق نیز قدردانی کرد و گفت: «هر دو رئیس‌جمهور از حق اسرائیل برای بازگشت به جنگ در صورت ناکامی مذاکرات حمایت کامل کرده‌اند.»

نبرد میان ارتش اسرائیل و گروه فلسطینی حماس تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، از حمله تروریستی این گروه در ۷ اکتبر (۱۵ مهر) ۲۰۲۳ به اسرائیل آغاز شد؛ حمله‌ای که طی آن بیش از ۱۲۰۰ نفر عمدتا غیرنظامی کشته و بیش از ۲۵۰ نفر دیگر از جمله زنان، کودکان، و سالمندان به گروگان گرفته شدند.

صدای آمریکا