اقتصاد اول اروپا در بحران؛ تولید ناخالص داخلی آلمان برای دومین سال متوالی کاهش یافت
بر اساس تازهترین آمار رسمی که از سوی دولت آلمان منتشر شده اقتصاد این کشور برای دومین سال متوالی کوچکتر شده و تولید ناخالص داخلی آن ۲ دهم درصد کاهش یافته است.
بر اساس آمار اولیه که اداره آمار فدرال آلمان منتشر کرده این قدرت سنتی اروپا که با بحران سیاسی نیز دست و پنجه نرم میکند برای دومین سال متوالی شاهد کاهش نرخ تولید ناخالص داخلی بوده است. بر اساس آمارها این عدد در سال ۲۰۲۳ نیز نسبت به سال قبلتر ۳ دهم درصد کاهش یافته بود.
هزینههای بالای انرژی به بخش تولیدی در آلمان آسیب زده، تقاضا در چین و سایر بازارهای صادراتی کلیدی ضعیف است و اقتصاد این کشور با مشکلات ساختاری عمیقی از جمله کمبود نیروی کار ماهر روبروست.
روث برند، رئیس اداره آمار فدرال آلمان در این خصوص گفت اقتصاد این کشور در سال گذشته تحت فشارهای «دورهای و ساختاری» قرار گرفته است. وی افزود: «این فشارها شامل رقابت شدید برای صنعت صادراتی آلمان در بازارهای کلیدی، هزینههای بالای انرژی، نرخ بهره بالا و چشمانداز نامطمئن اقتصادی بوده است.»
طبق دادههای اولیه، حجم اقتصاد آلمان در سهماهه پایانی سال گذشته نسبت به سهماهه قبل ۰.۱ درصد کاهش یافته است.
بحران سیاسی و نگرانیها از رکود
نگرانیها در مورد توانایی اقتصاد برای بازگشت به مسیر رشد در سال جاری رو به افزایش است، بهویژه به دلیل بحران سیاسی در داخل کشور. پس از فروپاشی ائتلاف صدراعظم اولاف شولتس، آلمان برای انتخابات زودهنگام در تاریخ ۲۳ فوریه آماده میشود، که احتمالاً پس از آن یک دوره بیثباتی سیاسی قبل از تشکیل دولت جدید نیز در این کشور مشاهده خواهد شد.
تهدید تعرفههای ترامپ
دادههایی که روز چهارشنبه منتشر شد و با پیشبینیهای اکثر تحلیلگران و اقتصاددانان مطابقت داشت چالشی جدی برای شولتس به شمار میرود، که به دلیل ناتوانی در احیای اقتصاد با انتقادهای زیادی مواجه شده و برای انتخاب مجدد با مشکلاتی روبروست.
تهدید دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، برای اعمال تعرفه بر واردات به ایالات متحده، بر اضطراب صادرکنندگان آلمانی افزوده است. در ماه دسامبر، بانک مرکزی آلمان پیشبینی رشد اقتصادی سال ۲۰۲۵ را از ۱.۱ درصد به تنها ۰.۲ درصد کاهش داد.
دادههای اداره آمار فدرال آلمان نشان میدهد که بخش تولیدی آلمان در سال ۲۰۲۴ افت شدیدی داشته است. این امر نشاندهنده چالشهایی است که یکی از ستونهای اصلی اقتصاد آلمان با آن مواجه است؛ ستونی که از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ و افزایش شدید هزینههای انرژی آسیب جدی دیده است.
روث برند اشاره کرد که صادرات آلمان در سال ۲۰۲۴ کاهش یافت، حتی با وجود رشد کلی تجارت جهانی. او افزود: «رقابتپذیری بینالمللی صنعت تولیدی با فشار بیشتری مواجه شده است.»
بازگشت به «مرد بیمار» اروپا؟
آخرین باری که آلمان دو سال متوالی رکود اقتصادی داشت، به سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ بازمیگردد، زمانی که آلمان به «مرد بیمار اروپا» معروف بود. در سالهای پس از آن، آلمان با موفقیتهای اقتصادی توانست به قدرت اصلی منطقه یورو تبدیل شود. اما از زمان همهگیری کرونا و جنگ اوکراین، این موتور اقتصادی با مشکلات جدی مواجه شده است.
امروزه آلمان در جایگاه ضعیفی قرار دارد و از نظر رشد اقتصادی، در میان کشورهای اروپایی در رتبه پایینی قرار گرفته است. کمیسیون اروپا پیشبینی کرده که اقتصاد منطقه یورو بهطور کلی در سال ۲۰۲۴ رشد ۰.۸ درصدی داشته باشد، در حالی که اقتصاد آلمان این رشد را تجربه نکرده است.
مشکلات اقتصادی آلمان در قالب کاهش فرصتهای شغلی و عملکرد ضعیف شرکتهای بزرگ در طول سال گذشته نمایان شده است.
برای مثال، فولکسواگن، بزرگترین خودروساز اروپا، به نمادی از چالشهای صنعتی آلمان تبدیل شده است. ماه گذشته این شرکت اعلام کرد که قصد دارد طی سالهای آینده ۳۵ هزار شغل را کاهش دهد، زیرا با هزینههای بالا و رقابت شدید در بازار چین مواجه است.
اختلافات بین شولتس و شرکای ائتلافیاش درباره نحوه احیای اقتصاد، در نهایت به فروپاشی دولت در ماه نوامبر منجر شد.
برخی امیدوارند که پس از انتخابات فوریه، دولتی قویتر تشکیل شود. فردریش مرتس، رهبر مخالفان راستمیانه، بهعنوان گزینه اصلی برای تصدی پست صدراعظم در نظر گرفته میشود و اقتصاددانان امیدوارند که او بتواند اقتصاد آلمان را احیا کند.
کلاوس بورگر، اقتصاددان بانک توسعه KfW، تأکید دارد که اقدامات جسورانه و فوری برای تغییر این شرایط ضروری است. او در این خصوص میگوید: «علاوه بر مهار بحرانهای جهانی متعدد، آنچه بیش از همه نیاز است، ارائه پاسخهای قانعکننده از سوی سیاستگذاران و شرکتها به چالشهای بزرگ تحول اقتصادی، بهویژه در بخش صنعت است.»
یورونیوز فارسی