در روزهای اخیر، بازداشت گسترده و همزمان دهها شهروند بلوچ و عرب در استانهای خوزستان و سیستان و بلوچستان توسط نیروهای امنیتی، بار دیگر موضوع نقض حقوق اتنیکها و اقلیتهای مذهبی در ایران را برجسته کرده است.
تاکنون هویت ۴۹ نفر از این بازداشتشدگان احراز شده است، اما دلایل بازداشت و محل نگهداری بسیاری از این افراد همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد. این گزارش تلاش دارد تصویر واضحتری از ابعاد این رخداد و وضعیت بازداشتشدگان ارائه دهد. مناطق خوزستان و سیستان و بلوچستان همواره از کانونهای تنش و سرکوب در حوزه حقوق بشر به شمار رفتهاند. این بازداشتها نشانگر تشدید فشارها بر ساکنان این مناطق است.
به گزارش هرانا، این بازداشتهای همزمان در مناطق یادشده که محل سکونت گروههای هویتی و مذهبی متنوعی است، در حالی رخ داده که همواره این مناطق با چالشهای جدی در زمینه حقوق بشر مواجه بودهاند. گزارشهای محلی حاکی از آن است که محدودیتها و فشارها بر شهروندان بلوچ و عرب در این مناطق افزایش یافته و فضای زندگی برای آنان دشوارتر شده است.
این بازداشتها در استانهای خوزستان و سیستان و بلوچستان صورت گرفته است، این مناطق به دلیل حضور جمعیتهای اتنیکی و مذهبی به خصوص شهروندان اهل سنت، همواره کانونهای پرچالش حقوق بشری در ایران بودهاند. گزارشها حاکی از تشدید سرکوبها و محدودیتهای اعمالی بر شهرندان بلوچ و عرب در این مناطق است.
هویت بازداشتشدگان در سیستان و بلوچستان
تاکنون هویت ۱۹ نفر از بازداشتشدگان در این استان به شرح ادامه احراز شده است: میرخان نارویی، ایمان نارویی، میلاد نارویی (دو فرد با هویت مشابه)، مهرشاد نارویی، محمد نارویی، فضلاحمد نارویی، فرشید نارویی، سفر نارویی، عبدالحکیم بندور، عبدالحمید بندور، ایمان دهمرده، یاسین نارویی، مهدی نارویی، آزین نارویی، امینالله نارویی، محسن نارویی، موسی نارویی و مجید نارویی.
هویت بازداشتشدگان در خوزستان
هویت افراد بازداشتشده در این استان توسط هرانا نیز به شرح ادامه است: سعید اسماعیل مزرعه، احلام عبیات (بندر)، ایوب غیبی پور، رضا حیدری، جواد حیدری، علی سواری، فواد موسوی، جواد عفری، یاسین سیلاوی، علی کروشات، محمد ناصری، یونس غرباوی، رضا زهیری، هاشم موسوی، خالد عموری، علی عموری، محمد عموری، میلاد بحری، صادق منصوری، منصور جاسمی، احمد جلالی، حسین سعیدی، سعید فلاحی، احمد خالدی، ایوب طرفی، یوسف ساعدی، محمد عیاشی، علی سواری، محمد شخیطیپور (عبیات) و سعید دورقی.
دلایل بازداشت و محل نگهداری بسیاری از این شهروندان همچنان نامشخص است. منابع محلی تعداد بازداشتشدگان را فراتر از آمار اعلامشده ارزیابی کردهاند و تحقیقات درباره هویت سایر بازداشتشدگان ادامه دارد.
بازداشت گسترده شهروندان بلوچ و عرب در استانهای خوزستان و سیستان و بلوچستان نمایانگر تشدید سرکوبها علیه این جوامع است. این اقدامات، علاوه بر نقض حقوق اولیه انسانی، چالشهای جدی برای مردمان این مناطق ایجاد کرده و ضرورت توجه نهادهای حقوق بشری و جامعه بینالمللی به وضعیت این افراد را دوچندان کرده است. با توجه به ابعاد این رخداد، نظارت و فشارهای حقوقی و دیپلماتیک برای جلوگیری از تداوم این روند بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.