بر اساس گزارش سالانه فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (IFJ)، سال ۲۰۲۴ نیز یکی دیگر از سالهای بهویژه مرگبار برای روزنامهنگاران و کارکنان رسانه بود.
تا تاریخ ۱۰ دسامبر ۲۰۲۴، ۱۰۴ روزنامهنگار در سراسر جهان کشته شدند که بیش از نیمی از آنها در غزه، فلسطین (۵۵ نفر) بودهاند.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران بر عزم خود برای تصویب فوری کنوانسیون بینالمللی حمایت از روزنامهنگاران توسط سازمان ملل متحد تأکید میکند.
برای بزرگداشت روز جهانی حقوق بشر در ۱۰ دسامبر، فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران یافتههای اولیه گزارش سالانه ۲۰۲۴ خود را درباره روزنامهنگاران و کارکنان رسانهای که در حین انجام وظیفه کشته شدهاند، منتشر کرد.
طبق دادههای اخیر که هنوز کامل نیست، از اول ژانویه تاکنون ۱۰۴ کارشناس رسانهای جان باختهاند که شامل ۱۲ زن میشود و ۱۱.۵٪ از کل آمار فدراسیون را تشکیل میدهد.
در سال ۲۰۲۳، فدراسیون تعداد ۱۲۹ مورد مرگ، از جمله ۱۴ زن را ثبت کرد که یکی از مرگبارترین سالها برای روزنامهنگاران از زمان آغاز انتشار این فهرست در سال ۱۹۹۰ بود.
برای دومین سال پیاپی، منطقه خاورمیانه و جهان عرب با ۶۶ کشته در سال ۲۰۲۴ رکورد تلخترین آمار مرگ روزنامهنگاران را به خود اختصاص داده است.
جنگ در غزه و لبنان بار دیگر کشتار رسانهگران فلسطینی (۵۵ نفر)، لبنانی (۶ نفر) و سوری (۱ نفر) را برجسته میکند که ۶۰٪ از کل روزنامهنگاران کشتهشده در سال ۲۰۲۴ را شامل میشوند. از آغاز جنگ در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، تعداد روزنامهنگاران فلسطینی کشتهشده به حداقل ۱۳۹ نفر رسیده است که این کشور را به یکی از خطرناکترین مناطق تاریخ روزنامهنگاری مدرن تبدیل کرده است.
در سایر مناطق، فدراسیون ۳ رسانهگر کشتهشده در عراق، از جمله دو زن در ۲۳ اوت و یک عکاس در سوریه در ۴ دسامبر را ثبت کرده است.
در منطقه آسیا-پاسفیک، تعداد مرگها در سال ۲۰۲۴ (۲۰ نفر) بهطور قابلتوجهی بیشتر از سال ۲۰۲۳ (۱۲ نفر) و ۲۰۲۲ (۱۶ نفر) بوده است و افزایش خشونت در جنوب آسیا دیده میشود. ۶ قتل در پاکستان، ۵ قتل در بنگلادش و ۳ قتل در هند که ۷۰٪ از کل مرگهای منطقه را تشکیل میدهند.
در آفریقا، ۸ روزنامهنگار در سال ۲۰۲۴ کشته شدند که شامل ۵ نفر در سودان است که نتیجه جنگ ژنرالها بوده است.
در آمریکای لاتین در سال ۲۰۲۴، عداد ۶ مرگ، شامل ۵ مکزیکی و یک کلمبیایی را ثبت کرده است.
در اروپا جنگ در اوکراین با ۴ روزنامهنگار کشتهشده سال۲۰۲۴، دوباره قربانیانی را گرفته است. با وجود این درگیری، اروپا همچنان امنترین قاره جهان برای روزنامهنگاران است.
در ۱۰ دسامبر ۲۰۲۴، فدراسیون تعداد ۵۲۰ روزنامهنگار زندانی را ثبت کرد که افزایش شدیدی نسبت به سالهای گذشته دارد.
چین همچنان بزرگترین زندان روزنامهنگاران با ۱۳۵ نفر است.
دبیرکل IFJ، آنتونی بلانگر، گفت: «این آمار تلخ بار دیگر نشان میدهد که آزادی مطبوعات چقدر شکننده است و حرفه روزنامهنگاری چقدر خطرناک است. ما از کشورهای عضو سازمان ملل میخواهیم که برای تصویب کنوانسیون الزامی حمایت از روزنامهنگاران اقدام کنند.»