امتداد
انتشار یادداشت جرد کوشنر داماد یهودی تبار دونالد ترامپ در مورد ترور سیدحسن نصرالله، بحث مهمی را پدید می آورد که تضاد در سیاست نتانیاهو و سیاست توصیه شده به ارتش اسرائیل را نشان میدهد. در حالی که ارتش معتقد به یک جنگ فرسایشی با ایران است، باند نتانیاهو و ترامپ به دنبال یک درگیری تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند.
یادداشت کوشنر با تاکید بر اینکه «حزب الله مانند تفنگ پری است که بر شقیقه اسرائیل گرفته شده» خواهان تمام کردن کار حزب الله است. اما وجه دوم سیاست اسرائیل در قبال ایران سیاست جنگ طولانی مدت و فرسایشی است. سیاستی که افسران تحلیلگر «مرکز دادو» وابسته به ستاد فرماندهی کل ارتش اسرائیل آن را در سال ۲۰۲۳ منتشر کردند.
سرلشکر تامیر یدایی فرمانده وقت نیروی زمینی ارتش اسرائیل و سرتیپ اران اورتال فرمانده مرکز دادو در یک مقاله مشترک در ویژه نامه مرتبط با ایران معتقدند مواجه با ایران به یک جنگ فرسایشی تبدیل خواهد شد. آنها توصیه می کنند تا درچالش چند جبهه ای اسرائیل در مقابل ایران، بعد از یک جنگ کوتاه مدت و نابودی حزب الله به سمت خسته کردن ایران حرکت کند.
«مرکز دادو» مرکزی مهم در تعیین استراتژی نظامی اسرائیل است که در معرفی خود می نویسد: «دادو یک ستاد وابسته فرماندهی کل ارتش است که مأموریت آن توسعه هنر عملیاتی و تفکر سیستمی ارتش اسرائیل به منظور جذب آنها در داخل ارتش اسرائیل و کمک به ارگان های مختلف ارتش اسرائیل - به ویژه فرماندهی های اصلی - در اجرای آنها است.»
وجهه مشترک هر دو استراتژی که توسط کوشنر و «مرکز دادو» ارائه شده، نقش ویژه حزب الله برای ایران است. کوشنر در مورد این نقش می نویسد: «دلیل اینکه تأسیسات هستهای ایران با وجود سیستمهای دفاع هوایی ضعیف شان تاکنون نابود نشده، این است که حزبالله تفنگ پُر شده اش را به سمت اسرائیل نشانه رفته بود. ایران ۴۰ سال گذشته اش را صرف ساختن این قابلیت به عنوان عامل بازدارنده خود کرده است.»
در ویژه نامه ای که «مرکز دادو» هم منتشر کرد سرتیپ مایر فینکل می گوید: «در چارچوب جنگ آینده در لبنان که در آن ارتش اسرائیل بر شکست حزبالله تمرکز خواهد کرد، این احتمال وجود دارد که ایران به صورت مستقیم وارد عمل شود. حزب الله به عنوان یک تفنگ برای سر اسرائیل ساخته شد تا اسرائیل را از حمله به برنامه ی هسته ای ایران بازدارد. پیروزی قاطع بر حزب الله، بقیه دشمنان اسرائیل و به ویژه ایران را تحت تأثیر قرار خواهد داد.»
سرتیپ مایر فینکل در پاسخ به این سئوال که «با توجه به یک جنگ همه جانبه علیه حزب الله، اگر ایران مستقیماً علیه اسرائیل عمل کند، چه کاری درست است که مستقیماً علیه ایران انجام شود؟» به طولانی شدن درگیری میان ایران و اسرائیل اشاره می کند: «ایران، یک کشور بزرگ حتی بدون نیروهای نیابتی است که توانایی بازیابی و مقاومت در برابر جنگ طولانیمدت علیه عراق و تحریمهای گسترده آمریکا را در طول سالها نشان داده است. ایران حتی توانایی های نظامی خود را به گونه ای ساخته است که امکان بقا و جنگیدن را برای مدت طولانی فراهم می کند. بنابراین، جنگ با ایران می تواند منجر به جنگ فرسایشی طولانی شود.»
مغز اصلی ایده ای که سرلشکر تامیر یدایی و سرتیپ اران اورتال در مقاله «دادو» ارائه می کنند این است که «قلب این ایده راهبردی، اتخاذ یک استراتژی بلندمدت است که ایرانی ها را خسته کند و در عین حال توانایی آنها برای فرسوده کردن ما را کاهش دهد.»
اما ظاهرا داماد ترامپ در راستای حمایت از روی کار آمدن پدر زنش که مورد علاقه نتانیاهوست، تلاش می کند تا از روند فرسایشی شدن جنگ با ایران، جلوگیری کند و به وقایع سرعت دهد. از همین رو در یادداشت خود می نویسد: «هر کسی که خواستار آتشبس در شمال و لبنان است اشتباه میکند. هیچ بازگشتی برای اسرائیل وجود ندارد. اسرائیلی ها اکنون نمی توانند کار را به پایان نرسانند و زرادخانه ی حزب الله را که به سوی اسرائیل هدف گرفته شده، کاملاً از بین نبرند. اسرائیل هرگز فرصت دیگری [برای نابودی کامل حزب الله] نخواهد داشت. با تایید ترور نصرالله و حذف حداقل ۱۶ فرمانده ارشد تنها در ۹ روز، اولین روزی بود که به خاورمیانه بدون زرادخانه کامل ایران که هدفش اسرائیل بود فکر کردم. بنابراین دست یابی به دستاوردهای مثبت بیشتر [نابودی کامل حزب الله و همه امکانات اش] امکان پذیر است.»
بنابراین به نظر میرسد که سیاست اسرائیل بر پایه جنگ طولانی و فرسایشی استوار است، اما برای روی کار آمدن ترامپ نیاز دارند تا در مدت کوتاه پیش رو تا انتخابات سرعت تحولات و درگیری ها در منطقه را افزایش دهند.