جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز یکشنبه به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که دولت جو بایدن با هدف آزاد کردن آمریکاییهای بازداشتشده در ایران، با جمهوری اسلامی «مذاکرات غیرمستقیم» دارد.
جیک سالیوان به صدای آمریکا گفت: «ما به طور غیرمستقیم با ایران تماس داشتهایم و هیچ مذاکره مستقیمی بر سر پرونده هستهای یا بازداشتشدگان وجود ندارد. ما از این دست گفتوگوهای غیرمستقیم در مورد بازداشتشدگان داشتهایم؛ زیرا این وظیفه ما است که تلاش کنیم شهروندان آمریکایی را به خانه بازگردانیم.»
این مقام امنیتی کاخ سفید گفت: «بنابراین، ما با هر دولتی به هر نحوی که بتوانیم، صحبت میکنیم، مانند کاری که با دولت روسیه درباره آمریکاییهایی به ناحق بازداشتشده انجام میدهیم.»
سالیوان مذاکرات را در راستای «تلاش برای یافتن راهحلی برای بازگرداندن شهروندان ما به خانه» توصیف کرد و گفت: «در حال حاضر هیچ خبر جدیدی در مورد این که ما به نتیجه خاصی رسیده باشیم، ندارم.»
در حال حاضر سه شهروند ایرانی-آمریکایی به نامهای عماد شرقی، مراد طاهباز، و سیامک نمازی و یک ایرانی دارای اقامت دائم آمریکا به نام شهاب دلیلی در ایران زندانی هستند.
ناظران امور ایران میگویند که جمهوری اسلامی با بازداشت شهروندان کشورهای دیگر، به ویژه دوتابعیتیها، قصد دارد از آنها برای چانهزنی در روابط خود با دیگر کشورها استفاده کند و در عمل آنها را با اتهامات دروغین گروگان میگیرد.
بسیاری از کشورهای غربی از جمله مقامات ایالات متحده بارها به شهروندان دوتابعیتی هشدار دادهاند که با توجه به اقدامات جمهوری اسلامی، سفر به ایران مخاطرهآمیز است و از آنها خواستهاند با سفر به ایران، حتی برای دید و بازدیدهای خانوادگی، خود را به خطر نیاندازند.
اقدامات آمریکا در رابطه با فعالیتهای تسلیحاتی ایران
مشاور امنیت ملی کاخ سفید همچنین در مورد اقدامات احتمالی آمریکا در رابطه با نزدیک شدن «بندهای غروب» برجام در زمینه عدم فروش تسلیحات توسط جمهوری اسلامی با توجه به همکاری تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران و روسیه، به صدای آمریکا گفت که ایالات متحده اقدامات زیادی را «برای تحمیل هزینه بر ایران بابت تحویل پهپاد [به روسیه] با هدف کشتن غیرنظامیان اوکراینی» انجام داده است.
او با تاکید بر تداوم این اقدامات، تاکید کرد: «ما این تحمیل هزینه را قبل از انقضای این مفاد برجام انجام دادهایم و پس از آن نیز انجام خواهیم داد.»
فعالیتهای موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی طی سالهای گذشته از جدیترین دلایل نگرانی کشورهای غربی نسبت به تهران بوده و موجب وضع چند بسته تحریم علیه جمهوری اسلامی از سوی این کشورها شده است.
چندی پیش و با تداوم نگرانیها نسبت به برنامههای تسلیحاتی ایران، شماری از قانونگذاران آمریکایی، طرحی دو حزبی را برای تحریم طیف گستردهای از فعالیتهای موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ارائه کردند.
ایالات متحده تاکنون تحریمهای متعددی را بر دستاندرکاران و حامیان برنامه تسلیحاتی جمهوری اسلامی، به ویژه برنامه موشک بالستیک، وضع کرده است.