ایرانایر: چهارشنبه نوزدهم مرداد، خبرگزاری ایسنا به نقل از سازمان لیگ حرفهای فوتبال ایران خبر داد، که تمامی دیدارهای هفته نخست فصل بیست و دوم لیگ برتر بدون تماشاگر برگزار خواهد شد.
بیست و دومین دوره رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران از فردا (جمعه۲۱مرداد) با برگزاری پنج دیدار آغاز میشود و شنبه با برگزاری سه مسابقه دیگر به پایان خواهد رسید.
در نخستین هفته، بار دیگر درهای ورزشگاه به روی تماشاگران بسته شد. سازمان لیگ در بیانیه خود گفته است: «استخراج مشکلات متعدد در سامانه بلیت فروشی» دلیل بدون تماشاگر شدن مسابقات است. معدود رسانههای مستقل در ایران، «تداوم ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها» را دلیل قفل شدن درهای ورزشگاهها میدانند.
جمهوری اسلامی تا چه زمانی «میخواهد» و «میتواند» ورود مردان و زنان به ورزشگاهها را ممنوع کند؟
***
ضرر بسته ماندن درهای ورزشگاهها، چند میلیارد تومان در سال است؟
سال ۱۳۹۸ و پیش از آنکه «همهگیری کرونا» درهای ورزشگاهها را به روی تماشاگران ببندد، یک برآورد ساده از میزان حضور تماشاگرانی که در هفته هجدهم، یعنی روزهای یازدهم و دوازدهم بهمن همان سال برای تماشای رقابتهای لیگ برتر وارد ورزشگاهها شده بودند، در مجموع به عدد ۱۱۸ هزار و ۱۵۰ تماشاگر میرسید.
طبق گزارش ایسنا، این تعداد رکورد «کمترین حضور تماشاگر» در یک فصل اخیر را شکسته بود. به صورت نمونه در جریان برگزاری دربی تهران بیش از ۹۰ هزار تماشاگر به یک ورزشگاه میروند.
با این وجود میزان درآمد بلیت فروشی از حضور همین تعداد اندک تماشاگر، به عدد ۳میلیارد و۵۴۴ میلیون و۵۰۰ هزار تومان رسید.
هرچند که بیش از ۷۰درصد از این رقم و تمامی بلیت فروشیهای ایران در اختیار شرکت «مبنا توسعه» قرار میگرفت که خود از شرکتهای زیرمجموعه شرکت «گسترش الکترونیک مبین ایران»، یکی از بازوهای اقتصادی «ستاد اجرایی فرمان امام» محسوب میشود.
طبق تصمیم فدراسیون فوتبال ایران، قیمت بلیتهای ورزشگاهها در جریان رقابتهای لیگ برتر را از ۳۰هزار تومان به ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان افزایش داد. هرچند که به ندرت در فصل گذشته درهای ورزشگاهها باز شد. با این وجود و با احتساب ارقام جدید بلیت فروشی میتواند گفت که حاکمیت طی فصل اخیر لیگ برتر ایران، قید درآمدی حداقل ۴۵۰میلیارد تومانی در هر سال را میزند، ولی حاضر نمیشود درهای ورزشگاه را بار دیگر به روی تماشاگران باز کند.
در حال حاضر، ایران تنها کشوری است که ترجیح میدهد فوتبال را برای سکوهای خالی ورزشگاهها برگزار کند.
آیا فیفا تا ابد با جمهوری اسلامی مماشات خواهد کرد؟
تنها دلیل، تداوم ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها و بالا نبردن حساسیت فدراسیون جهانی فوتبال است.
۱۰مرداد۱۴۰۱، رسانههای ایران به نقل از یک منبع خبری واحد، از رسیدن نامهای از سوی فدراسیون جهانی فوتبال به فدراسیون ایران خبر دادند. در این نامه، فیفا از ایران خواسته بود پیرو مذاکرات و نامهنگاریهای قبلی، شرایط را برای حضور زنان ایرانی در ورزشگاهها فراهم کند. اشاره فیفا به صورت مستقیم به آغاز رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران بود.
فدراسیون فوتبال ایران مدعی شده بود که در این نامه هیچ اشارهای به ضرورت ورود زنان به ورزشگاهها نشده، اما فیفا خواستار تعامل فدراسیون ایران با نهادهای بینالمللی برای فراهم کردن شرایط به منظور حضور زنان در ورزشگاهها شده بود.
دو روز بعد، «حمید سجادی» وزیر ورزش و جوانان جمهوری اسلامی، در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفت درباره حضور زنان ایرانی در ورزشگاههای کشور الزامی وجود ندارد.
وزیر ورزش گفته بود که نامه فیفا الزامآور نیست و فقط از ایران درخواست شده است در صورت امکان، درهای ورزشگاهها را به روی زنان باز کند.
باوجود تمام مماشاتهایی که فدراسیون جهانی فوتبال طی چهار دهه اخیر و بخصوص از سال ۱۳۹۸ با جمهوری اسلامی نشان داده، بعید به نظر میرسد که مدیران سیاسی ورزش ایران، از بابت تحریم، جریمه یا تعلیق نشدن از سوی فیفا، اطمینان خاطر داشته باشند.
در ماده ۴ بند اول اساسنامه جدید فدراسیون جهانی فوتبال، تاکید شده است که «هرگونه تبعیض جنسیتی» از سوی فدراسیونهای عضو، ابتدا با «تعلیق» و سپس با «اخراج» از سوی فیفا جریمه خواهد شد.
در ظاهر به نظر میرسد که فدراسیون جهانی فوتبال، هنوز در قبال تنها کشوری که حاضر نیست درهای ورزشگاه را به روی زنان باز کند، موضعی قاطع نشان نداده است.
سامانه بلیت فروشی چگونه ناگهان دچار اختلال شد؟
رسانههای نزدیک به حاکمیت، نسبت به برگزار شدن دوباره بازیهای لیگ پشت درهای بسته، سکوت کردند. در این بین رسانههای مستقل، تا حدودی واقعیت قفل شدن دوباره درهای ورزشگاهها را شرح دادند.
«بانک ورزش» در گزارشی کوتاه، موضوع «ایجاد اختلال در سامانه بلیت فروشی» را دروغ فدراسیون دانست و مدعی شد مدیران سازمان لیگ و فدراسیون ایران، از بابت واکنش غیرقابل پیش بینی فیفا بابت ممنوعیت مجدد زنان برای حضور در ورزشگاهها، نگرانیهایی دارند.
وب سایت «طرفداری» در سلسله گزارشهایی، به چرایی غیبت مجدد تماشاگران در ورزشگاهها پرداخت. در گزارش نخست، به صراحت نوشت که سامانه بلیتفروشی هیچ اشکال فنی نداشته و ساعاتی پس از آغاز بلیت فروشی، به صورت تعمدانه از کار افتاده است.
این رسانه در گزارش دوم خود به صحبتهای «سهیل مهدی» مسول برگزاری مسابقات اشاره کرد. سهیل مهدی صبح روز چهارشنبه گفته بود: «غیرممکن است دیدار تیمهای استقلال و سپاهان بدون تماشاگر برگزار شود»، اما ساعاتی بعد این غیرممکن، «ممکن» شد.
پیش از این و با هماهنگی فدراسیون فوتبال و ستاد مبارزه با کرونا، مقرر شده بود رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران تا پایان نیم فصل اول، با ظرفیت ۳۰درصدی هواداران برگزار می شود. یعنی در هر ورزشگاه، بنا به گنجایش آن، ۳۰درصد بلیت فروخته شود.
از صبح روز چهارشنبه تا زمان اعلام خبر قطعی برگزاری لیگ بدون حضور تماشاگران، بیش از ۱۲هزار بلیت بازی استقلال و سپاهان به فروش رفت. این سامانه همچنان به زنان اجازه تهیه بلیت را نمیداد. یعنی از ۲۲هزار بلیتی که امکان فروش آن طبق قرار بین فدراسیون و ستاد مبارزه با کرونا وجود داشت، بیش از نیمی از بلیتها به فروش رفته بود.
لیگ، بازهم در هفته نخست بدون تماشاگر شد. گفته میشود شاید در بازی استقلال و سپاهان، بلیت فروشی کاغذی مقابل باجهها انجام شود. راهی برای آنکه بگویند زنان، خودشان به ورزشگاه نیامده بودند.