ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sat, 09.04.2022, 21:00
پارلمان پاکستان «عمران خان» را برکنار کرد

پس از هفته‌ها کشمکش سیاسی در پاکستان، جلسه رأی‌گیری برای طرح عدم اعتماد علیه نخست وزیر، بامداد یکشنبه آغاز شد.

ایاز صادق، نماینده جناح مخالف ریاست پارلمان را برعهده گرفت و سپس رأی گیری برای طرح عدم اعتماد به عمران‌خان آغاز و با اکثریت آرا تصویب شد.

جلسه رأی‌گیری برای این طرح از صبح روز شنبه آغاز شده بود و پس از چندین بار تعویق، دقایق اولیه بامداد یکشنبه (به وقت محلی) آغاز شد.

نمایندگان جبهه مشترک اپوزیسیون پاکستان متشکل از مسلم لیگ نواز، حزب مردم، جمعیت علمای اسلام، حزب عوامی بلوچستان، حزب جمهوری وطن و حزب ملی عوام در روند رأی موافق به عدم اعتماد علیه نخست وزیر پاکستان شرکت‌ کردند.

بر اساس آرای مأخوذه، عمران خان کمتر از ۱۱۰ رأی را کسب کرد و در مقابل اپوزیسیون توانست با ۱۷۴ رای موافق عمران خان را از مقام نخست‌وزیری این کشور برکنار کند.

مجلس پاکستان ۳۴۲ نماینده دارد و برای عزل عمران خان، حد نصاب ۱۷۲ رای لازم بود.

با برکناری عمران خان از قدرت و اعلام وضعیت فوق‌العاده در پاکستان، اعضای کابینه او از این کشور ممنوع الخروج شدند.

تمامی فرودگاه‌های اصلی پاکستان در حالت آماده باش کامل به سر می برد و خروج افراد بلند پایه از کشور ممنوع اعلام شده است.

گفته می‌شود عادل راحیل فرمانده نیروهای ویژه پاکستان حکم بازداشت عمران خان را دریافت کرده و عملیات ویژه ای برای دستگیری وی آغاز کرده است.

عمران خان ۱۸ اوت ۲۰۱۸ انتخاب شد و دوره او در روز ۱۰ آوریل ۲۰۲۲ به پایان رسید. وی به مدت ۳ سال و ۷ ماه و ۲۳ روز در سمت خود باقی ماند.

«بی نظیر بوتو» و «شوکت عزیز» نیز با چالش رأی عدم اعتماد مواجه شدند اما هر دوی آنها این طرح و موافقانش را شکست دادند و در قدرت ماندند.

عمران خان نخستین نخست وزیر پاکستان است که با رای عدم اعتماد نمایندگان مجلس از سمت خود برکنار می‌شود.

جانشین عمران خان دوشنبه تعیین می‌شود

رسانه‌های پاکستانی اعلام کردند پارلمان این کشور روز دوشنبه ۱۱ آوریل جانشین عمران خان نخست وزیر برکنار شده پاکستان را انتخاب می‌کند.

به گزارش الجزیره، شب گذشته نمایندگان مخالف در مجلس پاکستان طرح عدم اعتماد به عمران‌خان را به اتفاق آرا تصویب کردند. به دنبال این تصمیم که پس از مدتها کشمکش سیاسی در پاکستان، اتخاذ شد، عمران خان دفتر نخست وزیری پاکستان را ترک کرد.

همزمان با شروع جلسه رای گیری برای عزل عمران خان، اسد قیصر، رئیس پارلمان پاکستان و قاسم سوری، معاون وی استعفای خود را از سمت‌هایشان اعلام کردند.

رئیس پارلمان پاکستان درباره دلیل استعفای خود که منجر به خالی ماندن صندلی وی شد گفت که «نمی‌تواند در توطئه خارجی با هدف برکناری خان شرکت کند».

همچنین خالد جاوید، دادستان کل پاکستان نیز استعفای خود را از سمت خود اعلام کرد.

شهباز شریف، محتمل‌ترین گزینه نخست‌وزیری پاکستان

شهباز شریف که محتمل‌ترین گزینه نخست‌وزیری پاکستان است، در کشورش بیشتر به عنوان یک مدیر موثر شناخته می‌شود تا یک سیاستمدار، اما در خارج از مرزهای پاکستان چندان شناخته شده نیست.

به گزارش خبرگزاری رویترز، شهباز شریف، برادر نواز شریف (که سه دوره نخست‌وزیر پاکستان بود) سردمدار رای عدم اعتماد به عمران‌ خان، نخست‌وزیر برکنار شده است.

تحلیلگران می‌گویند که بر خلاف نواز، شهباز از ارتباط دوستانه با ارتش این کشور استقبال می‌کند، نهادی که از قدیم کنترل سیاست‌های دفاعی و خارجه را بر عهده دارد.

ژنرال‌های پاکستانی تاکنون در سرنگونی سه دولت غیرنظامی مداخله داشته‌اند و از زمان استقلال پاکستان از انگلیس در ۱۹۴۷، هیچ نخست‌وزیری یک دوره کامل پنج ساله خدمت را به اتمام نرسانده است.

شهباز بر خلاف عمران خان، اعلام کرده که روابط حسنه با آمریکا برای پاکستان ضروری است. این در حالی است که اخیرا روابط عمران خان و واشنگتن تیره و تار شده بود.

اگر شهباز شریف در این انتخابات پیروز شود، با چالش‌های متعددی روبرو خواهد بود، مانند اقتصاد تضعیف‌شده پاکستان که درگیر تورمی شدید است، کاهش ارزش پول و کاهش ذخیره‌های ارزی. تحلیلگران همچنین می‌گویند که شریف کاملا مستقل عمل نخواهد کرد، چرا که باید در کنار دیگر احزاب اپوزیسیون و برادرش، بر روی یک دستورکار جمعی کار کند.