بی بی سی
«در نتیجه توافق ابتدایی با طالبان آمریکا هزارها سرباز خود را از افغانستان خارج میکند»
روزنامه واشنگتن پست نوشته که دولت آمریکا در حال آمادگی برای خروج هزاران سرباز این کشور از افغانستان پس از توافق ابتدایی صلح با گروه طالبان است.
روزنامه واشنگتن پست به نقل از مقامهایی آمریکایی نوشته که کاهش نیروهای این کشور از افغانستان در ازای برقراری آتشبس و قطع رابطه طالبان با القاعده به عنوان بخشی از توافق اولیه برای پایان دادن به جنگ هجده ساله افغانستان خواهد بود.
براساس این گزارش در صورت توافق میان گروه طالبان و دولت آمریکا شمار سربازان این کشور در افغانستان از ۱۴ هزار به ۸ تا ۹ هزار کاهش خواهد یافت.
گفته میشود این توافق شامل آغاز مذاکرات مستقیم میان دولت افغانستان و گروه طالبان نیز خواهد بود.
به نقل از این روزنامه مقامهای آمریکایی گفتهاند که این طرح پس از ماهها مذاکره میان گروه طالبان و زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان شکل گرفته است.
همچنین مقامهای آمریکایی گفتهاند که این مذاکرات حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد نهایی شده و ممکن است توافق صلح با طالبان تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری نهایی شود اما هشدار دادهاند که ممکن است گروه طالبان این روند را به تاخیر بیندازند.
این در حالی است که حدود یک هفته قبل مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که دولت این کشور قصد دارد پیش از انتخابات ماه نوامبر سال آینده، خروج نیروهای نظامی خود از افغانستان را شروع کند.
آقای پومپئو در جریان رویدادی در «باشگاه اقتصادی واشنگتن» در پاسخ به این سوال که آیا انتظار شروع خروج نیروها از افغانستان را پیش از انتخابات نوامبر آینده دارد گفته بود که: «این دستوری است که من از رئیس جمهور ایالات متحده دارم.»
او دستور دونالد ترامپ در این زمینه را «بی ابهام - یعنی پایان دادن به جنگ های بی پایان» توصیف کرد.
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان نیز دو روز قبل در آخرین توییتش در مورد افغانستان اعلام کرد که برای نهایی کردن توافق صلح با گروه طالبان رهسپار دوحه پایتخت قطر است.
او همچنین گفته که آمریکا و افغانستان روی «گامهای بعدی صلح» به توافق رسیدهاند.
مذاکرات مستقیم دولت با گروه طالبان
دو روز قبل دولت افغانستان اعلام کرد که هیات ۱۵ نفری برای مذاکره با گروه طالبان ایجاد شده است.
وزارت دولت در امور صلح افغانستان با انتشار خبرنامهای اعلام کرد که در تشکیل این هیات ۱۵ نفری «تنوع سیاسی، اجتماعی و قومی افغانستان در نظر گرفته شده و این هیات به نمایندگی از جمهوری اسلامی افغانستان با درنظرداشت دستاوردهای مردم افغانستان» با گروه طالبان مذاکره میکند.
شش روز قبل در (۱۷ ژوئیه) نیز دولت افغانستان اعلام کرده بود که بهزودی مذاکرات مستقیم دولت با گروه طالبان در یکی از کشورهای اروپایی برگزار خواهد شد، اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان به بیبیسی گفت تنها بعد از توافق با آمریکا، مذاکرات «بینالافغانی» آغاز خواهد شد ولی افزود که «با اداره کابل به عنوان کدام حکومت مذاکره نمیکنیم.»
تاکنون هفت دور مذاکرات میان گروه طالبان و هیات آمریکایی در دوحه قطر برگزار شده و زلمی خلیلزاد ابراز امیدواری کرده که در هشتمین دور این نشست که قرار است به زودی در دوحه برگزار شود، توافق میان آمریکا و گروه طالبان نهایی شود.
گفتوگوهای هم میان سیاستمداران و فعالان افغان با گروه طالبان در جریان بوده است.
سومین «نشست بینالافغانی صلح» در روزهای ۱۶ و ۱۷ سرطان/ تیر در شهر دوحه قطر برگزار شد و در آن نشست شماری از اعضای ارشد دولت افغانستان نیز شرکت داشتند.
در پایان آن نشست قطعنامهای منتشر شد که در آن روی کاهش خشونتها در افغانستان، حمایت از مذاکرات طالبان و آمریکا و ادامه مذاکرات بینالافغانی تاکید شده بود.