دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل با انتشار گزارشی رمزگذاری ارتباطات و داده های دیجیتال و ناشناس ماندن در دنیای آنلاین را ضرورتی انکارناپذیر برای تامین آزادی بیان و اندیشه و حقی جهان شمول دانسته و از همه دولتهای خواسته است تا با حفظ این حق پاسخگوی مقتضیات عصر دیجیتال باشند.
به گزارش ایرنا ، دیوید کایه گزارشگر ویژه دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل در گزارش خود پنهان بودن در فضای اینترنت را حق همه کاربران در سراسر دنیا دانست و از تمامی دولت ها خواست تا مانع از احقاق این حق نشوند. به گفته کایه پیش نویس این گزارش تا یک ماه دیگر برای تصویب به شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تصویب نهایی ارائه خواهد شد.
دربخشی از این پیش نویس آمده است: امنیت و حریم خصوصی از پیش نیازهای لازم برای تامین حقوق دیگر از جمله حق دادرسی منصفانه و آزادی تشکیل اجتماعات و برگزاری تجمعات صلح آمیز و حق حیات و آزادی است. علاوه براین رمزگذاری و ناشناس ماندن و مفاهیم امنیتی مستتر در آنها حریم خصوصی و امنیت شهروندان را تامین می کنند و از آنها با عنوان ضرورتی انکارناپذیر برای تامین حق آزادی بیان و اندیشه در عصر دیجیتال یاد شده است.
تصویب قطعنامه دفاع از آزادی اینترنت در شورای حقوق بشر
سازمان ملل بارها ازهمه دولت ها خواسته است تا پاسخگوی مقتضیات عصر دیجیتال باشند. در سال ۲۰۱۱ این سازمان دسترسی به اینترنت را به عنوان یکی از حقوق اساسی بشر اعلام کرده بود.
در گزارش سازمان ملل همچنین از همه شرکت های فعال در عرصه فناوری اطلاعات خواسته شده است تا از محدود کردن رمزگذاری و افشای هویت کاربران جلوگیری شود.بر این اساس رمزگشایی داده ها به تشخیص و دستور دادگاه که بسته به قوانین ملی و بین المللی است٬ فقط باید در شرایطی کاملا شفاف و به صورت هدفمند صورت گیرد و شخص مشخصی را هدف قرار دهد نه اینکه همه شهروندان را زیر ذره بین قرار دهد و حریم خصوصی را قربانی امنیت کند.
حریم خصوصی در اینترنت به اندازه حقوق بشر مهم است
این گزارش درحالی منتشر شده است که نهادهای امنیتی و جاسوسی آمریکا رسما از شرکت های بزرگ اینترنتی مانند گوگل خواسته اند تا اطلاعات کاربران خود را در اختیار آنها بگذارند.
این موضوع در مورد کشورهای اروپایی و برخی کشورهای آسیایی نیز صدق می کند . آنها به جد در تلاش برای تقویت توانمندی های خود برای جاسوسی دیجیتال هستند و از شرکت های بزرگ اینترنتی می خواهند که امکان دسترسی آنها به داده های خصوصی و ارتباطات رمزگذاری شده شهروندان را با تعبیه ‘در پشتی’ (backdoor) روی سیستم ها و شبکه های خود فراهم کنند.
این خواسته با گزارش سازمان ملل در تضاد کامل است .دفتر کمیسیاری عالی سازمان ملل در این باره در گزارش خود متذکر شده است: دولت ها نباید رمزگذاری و ناشناس ماندن در اینترنت را که پیش نیاز تامین آزادی بیان و اندیشه اند٬ محدود کنند. مانع تراشی در برابر این ضروریات٬ غیرضروری و نامطلوب است. دولت ها باید از همه اقداماتی که امنیت افراد را تضعیف می کند٬ خودداری کنند.
علاوه براین دولت ها باید از احراز هویت کاربران به عنوان پیش شرط دسترسی به ارتباطات و سرویس های آنلاین و نیز ثبت سیم کارت ها برای کاربران تلفن همراه اجتناب کنند.
پیشتر ادوارد اسنودن کارمند سابق سازمان امنیت ملی آمریکا با انتشار صدها سند از جاسوسی نهادهای امنیتی آمریکا از کاربران فضای اینترنت خبر داده بود.