ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sat, 26.04.2025, 19:37
«علت انفجار مواد شیمیایی داخل کانتینرها بود»

رسانه‌های دولتی ایران گزارش دادند که انفجار عظیمی که احتمالاً ناشی از مواد شیمیایی بود، روز شنبه در بزرگ‌ترین بندر ایران، بندرعباس، دست‌کم ۸ نفر را کشته و بیش از ۷۵۰ نفر را زخمی کرده است.

این انفجار که در بخش بندر رجانی شهر بندرعباس رخ داد، همزمان با آغاز سومین دور مذاکرات هسته‌ای ایران با ایالات متحده در عمان بود، اما هیچ نشانه‌ای از ارتباط بین این دو رویداد وجود ندارد.

حسین ظفری، سخنگوی سازمان مدیریت بحران ایران، به نظر می‌رسد انفجار را به ذخیره‌سازی نامناسب مواد شیمیایی در کانتینرهای بندر رجایی نسبت داده است. او به خبرگزاری ایلنا گفت: «علت انفجار مواد شیمیایی داخل کانتینرها بود.»

وی افزود: «پیش‌تر، مدیرکل مدیریت بحران در بازدید از این بندر هشدارهایی داده و به احتمال خطر اشاره کرده بود.»

با این حال، یک سخنگوی دولت ایران اعلام کرد که اگرچه احتمالاً مواد شیمیایی عامل انفجار بوده‌اند، اما هنوز نمی‌توان دلیل دقیق آن را مشخص کرد.

رئیس‌جمهور ایران، مسعود پزشکیان، دستور تحقیق درباره این حادثه را صادر کرد و وزیر کشور را به محل اعزام نمود. وزیر کشور اعلام کرد تلاش‌ها برای خاموش کردن آتش و جلوگیری از گسترش آن به سایر مناطق ادامه دارد.

کانال‌های خبری رسمی ایران تصاویری از ابر عظیم سیاه و نارنجی دود ناشی از انفجار در بالای بندر و ساختمانی اداری با درهای تخریب‌شده و کاغذها و آوار پراکنده پخش کردند.

بندر رجایی، واقع در نزدیکی تنگه استراتژیک هرمز، بزرگ‌ترین مرکز کانتینری ایران است که طبق گزارش رسانه‌های دولتی، بخش عمده کالاهای کانتینری کشور را مدیریت می‌کند.

انفجار باعث شکستن شیشه‌ها در شعاع چند کیلومتری شد و در جزیره قشم، در ۲۶ کیلومتری جنوب بندر، شنیده شد.

خبرگزاری نیمه‌رسمی تسنیم تصاویری از مردان زخمی که در جاده‌ها تحت مداوا بودند، در میان صحنه‌های آشوب منتشر کرد.

تلویزیون دولتی پیش‌تر گزارش داد که جابجایی نامناسب مواد قابل‌اشتعال یکی از «عوامل مؤثر» در این انفجار بوده است. یک مقام محلی مدیریت بحران به تلویزیون دولتی گفت که انفجار پس از منفجر شدن چند کانتینر ذخیره‌شده در بندر رخ داد.

در حالی که امدادگران برای خاموش کردن آتش تلاش می‌کردند، مقامات گمرک بندر اعلام کردند که کامیون‌ها از منطقه تخلیه شده‌اند و محوطه کانتینری محل انفجار احتمالاً حاوی «کالاهای خطرناک و مواد شیمیایی» بوده است. مقامات گفتند که فعالیت‌های بندر پس از انفجار متوقف شده است.

حوادث مرگبار

در سال‌های اخیر، مجموعه‌ای از حوادث مرگبار زیرساخت‌های انرژی و صنعتی ایران را تحت تأثیر قرار داده است که بسیاری از آن‌ها، مانند انفجار روز شنبه، به سهل‌انگاری نسبت داده شده‌اند.

این حوادث شامل آتش‌سوزی پالایشگاه‌ها، انفجار گاز در یک معدن زغال‌سنگ و حادثه تعمیرات اضطراری در بندرعباس بوده که در سال ۲۰۲۳ یک کارگر را کشت.

ایران برخی دیگر از حوادث را به دشمن اصلی خود، اسرائیل، نسبت داده است که در سال‌های اخیر حملاتی را در خاک ایران علیه برنامه هسته‌ای این کشور انجام داده و سال گذشته دفاع هوایی ایران را بمباران کرد.

تهران اعلام کرد که اسرائیل پشت حمله فوریه ۲۰۲۴ به خطوط لوله گاز ایران بوده است، در حالی که در سال ۲۰۲۰، رایانه‌های بندر شهید رجایی هدف حمله سایبری قرار گرفتند. واشنگتن‌پست گزارش داد که به نظر می‌رسد اسرائیل در آن حادثه، به تلافی حمله سایبری قبلی ایران، دست داشته است.

اسرائیل اعلام کرده است که نسبت به نتیجه مذاکرات آمریکا و ایران نگران است و خواستار برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران شده است. تهران می‌گوید این برنامه صرفاً برای مقاصد صلح‌آمیز است، اما ناظران بین‌المللی می‌گویند که ایران به توانایی ساخت بمب نزدیک‌تر شده است.

هیچ اظهارنظری فوری از سوی ارتش اسرائیل یا دفتر نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو درباره دخالت احتمالی اسرائیل در انفجار روز شنبه ارائه نشد.

مقامات ایرانی اعلام کردند که تأسیسات نفتی از انفجار روز شنبه آسیبی ندیده‌اند.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در بیانیه‌ای اعلام کرد که این حادثه «هیچ ارتباطی با پالایشگاه‌ها، مخازن سوخت، مجتمع‌های توزیع و خطوط لوله نفت» ندارد.


گزارش خبرگزاری رویترز