محمود عباس، رئیس دولت خودگردان فلسطین، روز چهارشنبه از حماس خواست تا سلاحهای خود را زمین گذاشته و اداره غزه را به حکومت خودگردان فلسطین واگذار کند. این درخواست بخشی از تلاشها برای پاسخ به تردیدهای بینالمللی درباره نقش اداره خودگران فلسطین در لحظهای سرنوشتساز برای منطقه است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، عباس در نشست شورای رهبری سازمان آزادیبخش فلسطین سخن میگفت، نشستی که انتظار میرود او در این هفته تحت فشار قدرتهای غربی و عرب که نگران توانایی حکومت خودگردان در ایفای نقش بلندمدت در فرآیند صلح هستند، جانشینی برای خود معرفی کند.
اگرچه عباس پیشتر نیز از حماس خواسته بود تا نیروهایش را تحت کنترل حکومت خودگردان فلسطین درآورد، اما این اولین بار است که پس از آغاز جنگ غزه چنین درخواستی را مطرح میکند. این جنگ پس از حمله مسلحانه گروه حماس به اسرائیل و واکنش نظامی شدید این کشور آغاز شد.
بر اساس آمار اسرائیل، حماس در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حدود ۱۲۰۰ نفر را کشت و ۲۵۰ گروگان گرفت. مقامات بهداشتی غزه میگویند که عملیات نظامی اسرائیل تاکنون بیش از ۵۰ هزار کشته برجای گذاشته و بخشهای زیادی از غزه را به ویرانه تبدیل کرده است.
تلاشهای دیپلماتیک برای تدوین طرحی برای آینده غزه بر کنار گذاشتن حماس از اداه امور این باریکه متمرکز شده است، اما اسرائیل همچنین گفته است که هیچ نقشی برای حکومت خودگردان فلسطین که در کرانه باختری خودمختاری محدودی دارد، نمیپذیرد.
عباس گفت: «حماس باید مسئولیتهای خود در غزه و سلاحهایش را به حکومت خودگردان فلسطین واگذار کند و به یک حزب سیاسی تبدیل شود.»
حماس که طی یک جنگ داخلی کوتاه در سال ۲۰۰۷ تشکیلات خودگردان را از غزه بیرون راند، در ماههای اخیر درخواستهای اسرائیل و ایالات متحده برای کنار گذاشتن سلاحهای خود را رد کرده است.
فشار برای معرفی جانشین
عباس در شورای مرکزی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) سخنرانی میکرد، نهادی که به عنوان نماینده مشروع مردم فلسطین وضعیت ناظر در سازمان ملل دارد و بر حکومت خودگردان فلسطین تسلط دارد.
عباس، ۸۹ ساله، پس از درگذشت یاسر عرفات، رهبر پیشین ساف در سال ۲۰۰۴، رهبری فلسطین را بر عهده گرفت. او سالها در برابر معرفی معاون یا جانشین مقاومت کرده است، اما جنگ غزه فشارها برای این کار را تشدید کرده است.
ماه گذشته، کشورهای عربی طرحی برای اداره موقت غزه پس از جنگ توسط یک کمیته پیشنهاد کردند تا در نهایت کنترل آن به حکومت خودگردان فلسطین بازگردد. آمریکا، اتحادیه اروپا و کشورهای خلیج که احتمالاً در تأمین مالی بازسازی غزه پس از جنگ نقش خواهند داشت، بارها بر ضرورت اصلاحات در حکومت خودگردان تأکید کردهاند.
عباس حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ را محکوم کرده و گفته است که این حمله به اسرائیل بهانهای برای نابودی غزه داد. اسرائیل پس از این حمله، عملیات نظامی خود را علیه حماس در غزه آغاز کرد.