ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Tue, 22.04.2025, 17:11
آمریکا یک تاجر بزرگ گاز مایع ایران را تحریم کرد

وزارت خزانه‌داری روز سه‌شنبه اعلام کرد که ایالات متحده تحریم‌های جدیدی را علیه سید اسدالله امام‌جمعه، تاجر بزرگ گاز مایع ایران و شبکه شرکتی او اعمال کرده است. این اقدام در بحبوحه مذاکرات جاری با تهران بر سر برنامه هسته‌ای این کشور صورت می‌گیرد.

وزارت خزانه‌داری در بیانیه‌ای اعلام کرد که شبکه امام‌جمعه مسئول حمل صدها میلیون دلار گاز مایع و نفت خام ایران به بازارهای خارجی است.

این وزارتخانه افزود که هر دوی این محصولات منبع اصلی درآمد برای ایران هستند و به تأمین مالی برنامه‌های هسته‌ای و تسلیحات متعارف پیشرفته این کشور، و همچنین گروه‌های نیابتی منطقه‌ای از جمله حزب‌الله، حوثی‌های یمن و گروه فلسطینی حماس کمک می‌کنند.

اسکات بسنت وزیر خزانه‌داری آمریکا  گفت: «سید اسدالله امام جمعه و شبکه‌اش به دنبال صادرات هزاران محموله گاز مایع - از جمله از آمریکا - برای دور زدن تحریم‌های آمریکا و ایجاد درآمد برای ایران بودند. آمریکا  همچنان متعهد به پاسخگو کردن کسانی است که به دنبال تأمین بودجه مورد نیاز حکومت ایران برای پیشبرد فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش در منطقه و سراسر جهان هستند.»


بیانیه‌های مطبوعاتی
وزارت خزانه‌داری آمریکا علیه سرمایه‌دار بزرگ گاز مایع ایران اقدام می‌کند

۲۲ آوریل ۲۰۲۵

واشنگتن — امروز، دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (OFAC) شهروند ایرانی و سرمایه‌دار بزرگ گاز مایع (LPG)، سید اسدالله امام‌جمعه، و شبکه شرکتی او را که به طور جمعی مسئول حمل صدها میلیون دلار گاز مایع و نفت خام ایران به بازارهای خارجی بوده‌اند، در فهرست تحریم‌ها قرار داد.

شبکه گسترده امام‌جمعه شامل یک کشتی به نام TINOS I است که در سال ۲۰۲۴ قصد بارگیری محموله در سواحل هیوستون، تگزاس را داشت اما موفق نشد. علاوه بر نفت خام، گاز مایع همچنان منبع درآمد مهمی برای رژیم ایران است که عواید آن برای تأمین مالی برنامه‌های هسته‌ای و تسلیحات پیشرفته متعارف ایران و همچنین گروه‌های نیابتی و شرکای منطقه‌ای مانند حزب‌الله، حوثی‌ها و حماس استفاده می‌شود. 

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، اظهار داشت: «امام‌جمعه و شبکه‌اش قصد داشتند هزاران محموله گاز مایع، از جمله از ایالات متحده، را صادر کنند تا تحریم‌های آمریکا را دور بزنند و برای ایران درآمدزایی کنند. ایالات متحده همچنان متعهد به پاسخگو کردن افرادی است که به دنبال تأمین مالی رژیم ایران برای ادامه فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش در منطقه و سراسر جهان هستند.» 

اقدام امروز در راستای کارزار فشار حداکثری دولت و فرمان اجرایی (E.O.) ۱۳۹۰۲ انجام شده است که افرادی را که در بخش‌های خاصی از اقتصاد ایران فعالیت می‌کنند، هدف قرار می‌دهد. این اقدام در جهت اجرای یادداشت امنیت ملی شماره ۲ (NSPM-2) وزارت خزانه‌داری برای اعمال فشار اقتصادی حداکثری بر ایران است. 

شبکه گاز مایع ایران

بیش از یک دهه است که سید اسدالله امام‌جمعه (امام‌جمعه) و پسرش، میثم امام‌جمعه، که شهروند بریتانیایی-ایرانی مقیم امارات متحده عربی است، شبکه‌ای برای فروش، حمل‌ونقل و تحویل گاز مایع با استفاده از چندین شرکت مستقر در ایران و امارات را اداره می‌کنند. امام‌جمعه و شرکت مستقر در امارات او، کاسپین پتروشیمی FZE، بخشی از شبکه‌ای هستند که هزاران محموله گاز مایع را از ایران به پاکستان صادر کرده و ده‌ها میلیون دلار تجارت برای شرکت تجاری صنعت پتروشیمی خلیج‌فارس (PGPICC) انجام داده‌اند. 

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی (OFAC) در تاریخ ۷ ژوئیه ۲۰۱۹، شرکت تجاری صنعت پتروشیمی خلیج‌فارس (PGPICC) را بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۳۸۲، که یک اختیارات ضد اشاعه است، به دلیل مالکیت یا کنترل توسط شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس (PGPIC) تحریم کرد. PGPIC نیز در همان روز به دلیل ارائه حمایت مالی به قرارگاه خاتم‌الانبیا، کنگلومرای مهندسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، تحت همان فرمان تحریم شد. 

تا همین اواخر، امام‌جمعه مالک شرکت پرل پتروشیمی FZE مستقر در امارات بود، اما در اکتبر ۲۰۲۴ مالکیت آن را به میثم منتقل کرد. پرل مالک واقعی کشتی TINOS I (IMO 9969821)، یک حامل گاز بسیار بزرگ است که در ژوئن ۲۰۲۴ تلاش کرد گاز مایع را از ایالات متحده برای فروش به چین بارگیری کند. میثم به‌عنوان مدیر و مدیرعامل شرکت Worldwide LPG Limited مستقر در بریتانیا فعالیت می‌کند و همچنین در هیئت‌مدیره بسیاری از شرکت‌های مستقر در ایران متعلق به امام‌جمعه حضور دارد. 

امام‌جمعه همچنین مالک یا کنترل‌کننده نه شرکت دیگر گاز مایع در ایران است، از جمله، طبق گزارش‌ها، شرکتی که انحصار تحویل گاز مایع شرکت ملی گاز ایران را در اختیار دارد. شرکت‌های او عبارت‌اند از: شرکت مهندسی و فناوری پارسه فیدار پایدار، شرکت کشتیرانی نیلگون پارسه کاسپین، شرکت آرسا گاز، شرکت پاسار گاز، شرکت پترو پارسه کاسپین ایرانیان، شرکت بازرگانی پاسار گاز نوین، مجتمع صنعتی پارسه سالاخ قشم، شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی پارسه ترابر کاسپین، و شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی پارسه ترابر پارسیان. 

امام‌جمعه بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ به دلیل فعالیت در بخش نفتی اقتصاد ایران تحریم شده است. کاسپین پتروشیمی FZE، شرکت مهندسی و فناوری پارسه فیدار پایدار، شرکت کشتیرانی نیلگون پارسه کاسپین، شرکت آرسا گاز، شرکت پاسار گاز، شرکت پترو پارسه کاسپین ایرانیان، شرکت بازرگانی پاسار گاز نوین، مجتمع صنعتی پارسه سالاخ قشم، شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی پارسه ترابر کاسپین، و شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی پارسه ترابر پارسیان به دلیل مالکیت یا کنترل توسط امام‌جمعه یا اقدام به نمایندگی از او، تحت فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ تحریم شده‌اند. 

میثم بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ به دلیل فعالیت در بخش نفتی اقتصاد ایران و اقدام به نمایندگی از شرکت آرسا گاز تحریم شده است. پرل پتروشیمی FZE و Worldwide LPG Limited به دلیل مالکیت یا کنترل توسط میثم یا اقدام به نمایندگی از او، تحت فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ تحریم شده‌اند. کشتی TINOS I به‌عنوان دارایی‌ای که پرل پتروشیمی FZE در آن منافعی دارد، تحت فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ شناسایی شده است. 

پیامدهای تحریم‌ها

در نتیجه اقدام امروز، تمام اموال و منافع اموال افراد تحریم‌شده که در ایالات متحده یا در اختیار یا کنترل اشخاص آمریکایی هستند، مسدود شده و باید به OFAC گزارش شوند. علاوه بر این، هر نهادی که به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم، به‌تنهایی یا به‌صورت جمعی، ۵۰ درصد یا بیشتر توسط یک یا چند فرد مسدودشده مالکیت داشته باشد، نیز مسدود می‌شود. مگر اینکه مجوز عمومی یا خاصی توسط OFAC صادر شده یا معافیت وجود داشته باشد، تحریم‌های ایالات متحده به‌طور کلی تمام معاملات توسط اشخاص آمریکایی یا در داخل (یا در حال عبور از) ایالات متحده که شامل هرگونه اموال یا منافع اموال افراد تحریم‌شده یا مسدودشده باشد را ممنوع می‌کند. 

نقض تحریم‌های ایالات متحده ممکن است منجر به اعمال جریمه‌های مدنی یا کیفری برای اشخاص آمریکایی و خارجی شود. OFAC می‌تواند جریمه‌های مدنی را برای نقض تحریم‌ها بر اساس مسئولیت مطلق اعمال کند. دستورالعمل‌های اجرای تحریم‌های اقتصادی OFAC اطلاعات بیشتری در مورد اجرای تحریم‌های اقتصادی ایالات متحده ارائه می‌دهد. علاوه بر این، مؤسسات مالی و سایر اشخاص ممکن است با انجام برخی معاملات یا فعالیت‌ها با افراد تحریم‌شده یا مسدودشده در معرض خطر تحریم قرار گیرند. 

قدرت و یکپارچگی تحریم‌های OFAC نه‌تنها از توانایی OFAC برای تحریم و افزودن افراد به فهرست SDN، بلکه از تمایل آن برای حذف افراد از این فهرست مطابق با قانون ناشی می‌شود. هدف نهایی تحریم‌ها مجازات نیست، بلکه ایجاد تغییر مثبت در رفتار است. برای اطلاعات مربوط به فرآیند درخواست حذف از فهرست OFAC، از جمله فهرست SDN، لطفاً به سؤال متداول 897 OFAC مراجعه کنید و برای ارسال درخواست حذف، اینجا کلیک کنید.


منابع: رویترز، وبسایت وزارت خزانه‌داری آمریکا