ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sat, 19.04.2025, 20:18
کمک ۱.۳ میلیارد دلاری سازمان ملل به سوریه

برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) قصد دارد طی سه سال، ۱.۳ میلیارد دلار برای حمایت از سوریه جنگ‌زده اختصاص دهد. این حمایت شامل بازسازی زیرساخت‌ها و پشتیبانی از استارت‌آپ‌های دیجیتال است.

عبدالله دردری، معاون دبیرکل این سازمان، در گفت‌وگو با رویترز در دمشق اعلام کرد که سرمایه‌گذاری در سوریه، که پس از ۱۴ سال درگیری و سرنگونی بشار اسد در دسامبر گذشته به شدت آسیب دیده، به عنوان یک «خیر عمومی جهانی» تلقی می‌شود.

دردری گفت: «طرح کلی ما برای سوریه طی سه سال، ۱.۳ میلیارد دلار است. این تنها یک عدد نیست، بلکه یک استراتژی جامع است که تمام جنبه‌های حمایتی را در بر می‌گیرد.» او افزود که این کمک‌ها می‌تواند شامل معرفی هوش مصنوعی، ایجاد برنامه‌های حفاظت اجتماعی و بازسازی زیرساخت‌ها باشد.

وی تأکید کرد که بسیج منابع مالی از نهادهایی مانند بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول و کشورهای منطقه مانند عربستان سعودی و ترکیه حیاتی خواهد بود. منابع خبری به رویترز گفته‌اند که هفته آینده، در حاشیه نشست‌های سالانه صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی در واشنگتن دی‌سی، میزگردی درباره سوریه به میزبانی وزیر دارایی عربستان و بانک جهانی برگزار خواهد شد.

دردری اظهار داشت: «این نشست نشانه‌ای به جهان و مردم سوریه است که بزرگ‌ترین نهادهای مالی آماده حمایت هستند.»

رویترز هفته گذشته گزارش داد که عربستان سعودی قصد دارد حدود ۱۵ میلیون دلار از بدهی‌های معوقه سوریه به بانک جهانی را تسویه کند، که راه را برای اعطای میلیون‌ها دلار کمک بلاعوض برای بازسازی و حمایت اقتصادی از سوریه هموار می‌کند. منابع تأیید کرده‌اند که عربستان این پرداخت‌ها را انجام داده است.

دردری به رویترز گفت که این تسویه بدهی به بانک جهانی امکان می‌دهد از طریق انجمن توسعه بین‌المللی خود، که به کشورهای کم‌درآمد کمک می‌کند، از سوریه حمایت کند. او افزود: «این یک موضوع مهم برای مذاکره سوریه با بانک جهانی است. همچنین حق ویژه برداشت (SDR) در صندوق بین‌المللی پول وجود دارد که موضوع مهمی است، علاوه بر کمک‌های سیاستی و فنی که بانک و صندوق می‌توانند به سوریه ارائه دهند.»

از زمان سرنگونی بشار اسد در سال گذشته پس از نزدیک به ۱۴ سال جنگ داخلی، جانشینان او از جامعه جهانی خواسته‌اند تحریم‌های اعمال‌شده علیه این کشور در دوره او را لغو کنند. با این حال، ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی اعلام کرده‌اند که مقامات جدید باید تعهد خود را به حاکمیتی صلح‌آمیز و فراگیر نشان دهند.

تحریم‌ها

سوریه ۵۶۳ میلیون دلار حق ویژه برداشت در صندوق بین‌المللی پول دارد، اما استفاده از این وجوه نیازمند تأیید اعضای صندوق با ۸۵ درصد آرا است، که به ایالات متحده با ۱۶.۵ درصد آرا، حق وتو می‌دهد.

رویترز گزارش داده که وزیر دارایی، رئیس بانک مرکزی و وزیر امور خارجه سوریه قصد دارند در نشست‌های بهاری هفته آینده شرکت کنند. این اولین حضور یک هیئت ارشد دولتی سوریه در این نشست‌ها در دو دهه اخیر و اولین بازدید سطح بالای مقامات جدید سوریه از آمریکا پس از سقوط اسد خواهد بود.

واشنگتن لیستی از شروط را به سوریه ارائه کرده که در صورت تحقق، ممکن است به کاهش برخی تحریم‌ها منجر شود. دردری گفت که تحریم‌ها همچنان «مانع قابل‌توجهی» برای رشد اقتصادی سوریه هستند. او اظهار داشت: «سوریه به ده‌ها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری و کمک فنی نیاز دارد و این با وجود تحریم‌های سنگین ممکن نیست.» وی خواستار لغو جامع تحریم‌ها شد.

دردری افزود که UNDP معافیت تحریمی از وزارت خزانه‌داری آمریکا برای بسیج ۵۰ میلیون دلار برای تعمیر نیروگاه دیر علی در جنوب دمشق دریافت کرده است.

سه منبع آگاه به رویترز گفتند که بانک جهانی در حال بررسی اعطای صدها میلیون دلار کمک بلاعوض برای بهبود شبکه برق سوریه و حمایت از بخش عمومی است.

عبدالقادر حسریه، رئیس بانک مرکزی سوریه، به رویترز گفت که کشورش می‌خواهد با استانداردهای مالی جهانی سازگار باشد، اما تحریم‌ها همچنان «مانع پیشرفت اقتصاد» هستند. وی افزود: «ما می‌خواهیم بخشی از نظام مالی بین‌المللی باشیم و امیدواریم جامعه جهانی به ما کمک کند تا هر مانعی برای این ادغام برطرف شود.»