ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Thu, 17.04.2025, 13:08
انتقال زندانیان سیاسی محکوم به اعدام به قزل‌حصار

سازمان حقوق بشر ایران / ۲۸ فروردین ۱۴۰۴

جمعی از زندانیان سیاسی محبوس در زندان اوین تهران در روزهای اخیر به زندان قزل‌حصار منتقل شدند. در میان آن‌ها پنج زندانی سیاسی به نام‌های بابک علیپور، وحید بنی‌عامرین، پویا قبادی، محمد تقوی و علی‌اکبر دانشورکار که به اتهام هواداری از سازمان مجاهدین خلق ایران به اعدام محکوم شده‌اند، حضور دارند.

نزدیکان چند تن از این زندانیان به سازمان حقوق بشر ایران گفتند که متهمان در انفرادی طولانی‌مدت تحت بازجویی‌های خشن و شکنجه قرار گرفتند و در مراحل بازپرسی از دسترسی به وکیل محروم بودند. برخی از آن‌ها بارها در معرض اعدام نمایشی و تهدید به اعدام صحرایی قرار گرفتند.

از آن‌جا که جمهوری اسلامی سابقه اجرای اعدام‌های سیاسی را در مناسبت‌های تعطیلات بین‌المللی دارد، بیم آن می‌رود که در آستانه تعطیلات عید پاک این زندانیان را اعدام کند. سازمان حقوق بشر ایران ضمن هشدار نسبت به خطر اجرای احکام اعدام زندانیان سیاسی در روزهای آینده، از جامعه جهانی و کشورهایی که با جمهوری اسلامی روابط دیپلماتیک دارند، می‌خواهد تا برای توقف این احکام و لغو آن‌ها تلاش کنند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، گفت: « ما از مردم ایران، نهادهای مدنی و جامعه جهانی می‌خواهیم که در روزهای آینده توجه ویژه‌ای به زندانیان سیاسی محکوم نشان دهند. مقامات جمهوری ‌اسلامی بارها با سوء استفاده از سکوت خبری احکام اعدام زندانیان سیاسی را اجرا کرده است.»

پس از تعطیلات نوروز اجرای احکام اعدام شتاب بیشتری گرفته و براساس گزارش‌های سازمان حقوق‌بشر ایران در دو هفته گذشته دستکم ۵۷ نفر، و از آغاز سال میلادی ۲۰۲۵ دستکم ۲۸۵ نفر در ایران اعدام شده‌اند.

به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، بابک علیپور، محمد تقوی، وحید بنی‌عامرین، پویا قبادی و علی‌اکبر دانشورکار از زندان اوین تهران به زندان قزل حصار منتقل شدند.

آن‌ها به علاوه زندانی دیگری به نام ابوالحسن منتظر در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست ایمان افشاری در روز ۵ آذر ۱۴۰۳ به اعدام محکوم شدند. تمامی این زندانیان سیاسی که برخی از آن‌ها سابقه بازداشت‌های قبلی را نیز داشتند، بین یکم دی‌ماه ۱۴۰۲ تا چهارم اسفند همان سال بازداشت شدند و دادگاه جمعی آنان صبح روز ۱۵ مهر ۱۴۰۳ برگزار شد.

همچنین دادگاه علاوه بر حکم اعدام با اتهام بغی، برای اتهام‌های اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی و تشکیل گروه غیرقانونی به حبس و تبعید محکوم کرده است!

مشخصات این شش زندانی سیاسی به شرح زیر است:

بابک علیپور متولد سال۱۳۷۰در آمل، ساکن در تهران، لیسانس حقوق است. او در اولین دستگیری همراه با برادرش روزبه در تاریخ ۱۳ آبان‌ ۹۷، در بازار تره‌بار رشت بازداشت شدند. مدت ۲سال و نیم در زندان لاکان رشت بود. او مجددا آذر۱۴۰۰ بازداشت و تا اسفند ۱۴۰۱ در زندان اوین بود و اواخر اسفند ۱۴۰۱ آزاد شد. پدرش از زندانیان سیاسی دهه ۶۰ است. او زمان تحمل محکومیتش در سالهای قبل، به بیماری عفونت روده و بیماری پروستات مبتلا شد و مدت زیادی را بدون رسیدگی پزشکی با درد سپری کرد. او در تاریخ ۶ دی۱۴۰۲ بازداشت و به بند ۲۰۹ اوین منتقل شد.

حکم: بغی از طریق عضویت در گروه های مخالف نظام به اعدام، از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور به ۵ سال حبس تعزیری و از بابت تخریب اموال عمومی به ۲۰ سال تبعید (نفی بلد) به شهرستان خاش محکوم شده است.

وحید بنی عامریان، متولد ۷۱، از سنقر، فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی خواجه نصیر تهران، فوق لیسانس مدیریت و معلم اینترنتی است. او از خانواده پنج اعدامی دهه شصت است. وحید در اسفند ۹۶ و اسفند ۹۷ بازداشت شد. به ۱۰ سال حبس و تبعید محکوم شد. او در اسفند ۱۴۰۱ از زندان گوهردشت آزاد و به بشاگرد در استان هرمزگان تبعید شد. وحید بنی عامریان مجددا در روز اول دی ۱۴۰۲ دستگیر و به بند ۲۰۹ اوین منتقل شد و تحت بازجویی قرار گرفت.

وحید ۴۸ روز زیر شکنجه‌های شدید قرار گرفت و بارها تهدید به اعدام صحرایی شد. در این مدت از دسترسی به وکیل محروم بود.

حکم: وحید بنی‌عامریان از بابت اتهام بغی از طریق عضویت در گروه های مخالف نظام به اعدام و از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.

پویا قبادی، متولد سال ۱۳۷۱ از سنقر و فارغ‌التحصیل مهندسی برق است. پویا قبادی و وحید بنی عامریان در اسفند ۹۶ و اسفند ۹۷ بازداشت شدند. او را در‌ آبان‌ماه ۱۳۹۸ از زندان اوین به زندان تهران بزرگ منتقل کردند.

پویا سرانجام پس از گذراندن دوره‌ای یک ساله با اتهام محاربه، در آذرماه ۱۴۰۰، به ۱۰ سال زندان و تبعید به نیک شهر محکوم شد. اتهام او در آنزمان «اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت و همکاری موثر با سازمان مجاهدین خلق ایران»، «تبلیغ علیه نظام»، «تخریب اموال دولتی»، «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی کشور» اعلام شد. سپس در جابجایی گروهی زندانیان سیاسی به اوین منتقل شد. در جریان آتشسوزی زندان اوین در مهر ۱۴۰۱، در جریان قیام به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت و مجددا به صورت گروهی به گوهردشت منتقل شد. در اسفند ۱۴۰۱ آزاد و به بشاگرد در استان هرمزگان تبعید شد. پویا قبادی روز ۴ اسفند ماه ۱۴۰۲ بازداشت و به زندان ماکو منتقل شد. وی از تاریخ ۱۱ اسفند ماه به بند ۲۰۹زندان اوین منتقل شد و به مدت چند ماه در بند ۲۰۹ اوین بود.

حکم: بغی از طریق عضویت در گروه‌های مخالف نظام به اعدام و از بابت خروج غیرقانونی از مرز به ۱ سال حبس تعزیری محکوم شد.

ابوالحسن منتظر متولد ۱۳۳۸ از تهران، متاهل و دارای دو فرزند، دارای لیسانس معماری و شغل آزاد است. او روز اول دی ۱۴۰۲ دستگیر و به ۲۰۹ اوین منتقل شد و پس از چند ماه به بند ۴ منتقل شد.

در اردیبهشت ۱۴۰۳، به بغی، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، عضویت در مجاهدین، تخریب اموال عمومی متهم  شد. ابوالحسن هم پرونده ای وحید بنی عامریان است که با هم دستگیر شدند.

زندانی سیاسی ابوالحسن منتظر از زندانیان سیاسی پیش از انقلاب است که در سال ۱۳۵۶ در مشهد بازداشت و به مدت شش ماه در زندان وکیل آباد مشهد زندانی بوده است. وی همچنین در ۱۳ خرداد سال ۱۳۶۰ در مشهد بازداشت شده و به مدت ۴سال و ۳ماه در زندان وکیل آباد مشهد زندانی و در مهرماه سال ۱۳۶۴ آزاد شد.

او مجددا در خرداد سال ۱۳۹۷ بازداشت شد. ابوالحسن مجددا در تاریخ۱۳مهر ۱۳۹۹ توسط دادگاه انقلاب تهران با اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، از طریق ارتباط و عضویت در سازمان مجاهدین» به ۵ سال حبس محکوم شد.

او به بیماری های قلبی، دیابت، کبد و کلیه و پسورزیازیس مبتلا است. در سالهای قبل عمل قلب باز انجام داده و اکنون دچار فتق در همان ناحیه قفسه سینه شده و شرایط سختی را می گذراند.

ابوالحسن منتظر پس از عمل قلب باز در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۴۰۰، به بند ۴ اوین و سپس در تاریخ ۱۷ مهر ۱۴۰۰، به زندان گوهر دشت تبعید و در تاریخ ۱۰ فروردین ۱۴۰۱‌، آزاد شد. همانطور که قید شد، بازداشت آخر او روز اول دی ۱۴۰۲ بود.

حکم: بغی از طریق عضویت در گروه‌های مخالف نظام به اعدام و از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.

علی اکبر دانشورکار متولد شهریور ۱۳۴۵، متاهل، شغل مهندس عمران اخراجی – پیک موتوری، اهل و ساکن تهران است. او در روز ۱۳ دی ۱۴۰۲، در منزلش دستگیر شد. اتهامات او « بغی، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، عضویت در مجاهدین، تخریب اموال عمومی» اعلام شد و مدت چند ماه در ۲۰۹ تحت بازجویی قرار داشت. او هم اکنون در بند ۴ زندان اوین محبوس است.

حکم: بغی از طریق عضویت در گروه های مخالف نظام به اعدام، از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور به ۵ سال حبس تعزیری و از بابت تشکیل دستجات غیرقانونی به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شده است.

سیدمحمد تقوی، متولد ۱۳۴۵، اهل تهران و مجرد و از زندانیان دهه شصت و دهه هفتاد است.

او روز چهارم اسفند ماه ۱۴۰۲ همراه با پویا قبادی بازداشت و به بند ۲۰۹ اوین منتقل شد. در اردیبهشت ۱۴۰۳، به بغی، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، عضویت در مجاهدین، تخریب اموال عمومی متهم شد. او پیش از این در سال ۹۹ سابقه بازداشت داشته و حدود سه سال به اتهام هواداری و ارتباط با مجاهدین خلق در اوین زندانی بوده است. او از شاهدان و بازماندگان کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷ است. 

حکم: بغی از طریق عضویت در گروه های مخالف نظام به اعدام، از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور به ۵ سال حبس تعزیری و از بابت تخریب اموال عمومی به ۲۰ سال تبعید (نفی بلد) به شهرستان خاش محکوم شده است. محمد تقوی دادگاه را فاقد وجاهت قانونی اعلام و از شرکت در آن خودداری کرد.

دو برادر او مجتبی و علی تقوی صرفاً به‌خاطر این‌که برادران محمد تقوی هستند به زندان و تبعید محکوم شده‌اند.