دولت ترامپ روز سهشنبه اعلام کرد که دیگر سهمیه منظم برای حضور سه خبرگزاری مستقل، از جمله آسوشیتدپرس، در «گروه خبری ویژه رئیسجمهور» اختصاص نخواهد داد؛ خبرگزاریهایی که دهههاست در این برنامه شرکت دارند.
این اقدام تازهترین تلاش کاخ سفید برای افزایش کنترل بر گروه خبرنگاران ویژهای است که بهصورت روزانه فعالیتهای دولت را پوشش میدهند. همچنین این تصمیم، پیچیدگی تازهای در نبرد حقوقی در حال جریان با آسوشیتدپرس ایجاد کرده است. خبرنگاران این خبرگزاری طی دو ماه گذشته از پوشش رویدادهای کوچک با حضور رئیسجمهور منع شدهاند.
هفته گذشته یک قاضی فدرال حکم داد که کاخ سفید باید دسترسی کامل خبرنگاران آسوشیتدپرس را بازگرداند و این ممنوعیت را نقض متمم اول قانون اساسی آمریکا (آزادی بیان و مطبوعات) دانست. کاخ سفید به این حکم اعتراض کرده و قرار است روز پنجشنبه جلسه رسیدگی برگزار شود.
«گروه خبری ویژه رئیسجمهور» مجموعهای کوچک و چرخشی از خبرنگاران است که به رویدادهای صمیمیتر با رئیسجمهور — مانند دیدارهای رسمی در دفتر بیضیشکل کاخ سفید — دسترسی دارند و سپس محتوای آن را به دیگر خبرنگاران و عموم مردم منتقل میکنند. این گروه به دلایل لجستیکی، برای فضاهای کوچکی که گنجایش دهها خبرنگار را ندارند، تشکیل میشود و فرصتی برای خبرنگاران فراهم میکند تا از نزدیک با رئیسجمهور تعامل داشته و پرسشهای مستقیم مطرح کنند.
در ماه فوریه، دولت — در اقدامی بیسابقه و خلاف سنت دوحزبی چند دههای — اعلام کرد که اعضای این گروه را شخصاً انتخاب خواهد کرد و کنترل آن را از «انجمن خبرنگاران کاخ سفید» که نهادی مستقل است، سلب خواهد نمود. این انجمن آن زمان اعلام کرد: «در یک کشور آزاد، رهبران نباید بتوانند خود خبرنگارانشان را انتخاب کنند.»
روز سهشنبه، کارولین لیویت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، مجموعهای دقیقتر از دستورالعملهای مربوط به گروه خبری ویژه را منتشر کرد که شامل حذف سهمیهی اختصاصی برای خبرنگاران یکی از سه خبرگزاری اصلی آسوشیتدپرس، بلومبرگ و رویترز نیز میشد. (خبرگزاریهای مستقل، مقالات خبری، ویدیوها و عکسها را برای هزاران رسانه دیگر در آمریکا و جهان توزیع میکنند — رسانههایی که اغلب توانایی مالی برای استخدام خبرنگار در واشنگتن را ندارند.)
خانم لیویت اعلام کرد که این سهمیه از این پس به خبرنگار دیگری از رسانههای چاپی اختصاص خواهد یافت که از میان چند ده رسانه به صورت چرخشی انتخاب میشود. خبرنگاران سه خبرگزاری مذکور همچنان میتوانند در این سهمیه چاپی رقابت کنند، اما دیگر مانند قبل تقریباً بهطور روزانه به این نوع رویدادهای ریاستجمهوری دسترسی نخواهند داشت. این تغییر برای نخستین بار توسط نیویورکپست گزارش شده بود.
خانم لیویت در یادداشتی گفت: «سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید اختیار دارد که به صورت روزانه ترکیب گروه خبری را تعیین کند. این امر برای اطمینان از آن است که پیام رئیسجمهور به مخاطبان هدف برسد و رسانههایی با تخصص موضوعی مناسب در رویدادهای مربوطه حضور داشته باشند.»
لورِن ایستون، سخنگوی آسوشیتدپرس، روز سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد که اقدامات دولت ترامپ «همچنان بیتوجه به آزادی بنیادین آمریکایی برای سخن گفتن بدون کنترل یا تلافیجویی دولت است.»
خانم ایستون گفت: «ما عمیقاً از اینکه دولت تصمیم گرفته بهجای بازگرداندن آسوشیتدپرس به گروه خبری خبرگزاریها، دسترسی همه خبرگزاریها را که هر روز با پوشش سریع و دقیق خود از کاخ سفید، میلیاردها نفر را مطلع میکنند، محدود کند، ناامید شدهایم.»
جان میکلتویت، سردبیر ارشد بلومبرگ، در بیانیهای گفت: «ما از تصمیم حذف آن سطح دائمی از نظارت و پاسخگویی عمیقاً متأسفیم.»
سخنگوی رویترز نیز گفت: «ما همچنان متعهد به پوشش کاخ سفید بهصورت بیطرفانه، دقیق و مستقل هستیم.»
لورِن ایستون، سخنگوی آسوشیتدپرس، در بیانیهای که روز سهشنبه منتشر شد، گفت که اقدامات دولت ترامپ «همچنان بیتوجه به آزادی بنیادین آمریکایی برای سخن گفتن بدون کنترل یا تلافیجویی دولت است.»
او افزود: «ما عمیقاً از اینکه دولت بهجای آنکه آسوشیتدپرس را به گروه خبری بازگرداند، تصمیم گرفته دسترسی همه خبرگزاریها را محدود کند، ناامید شدهایم؛ خبرگزاریهایی که پوشش سریع و دقیقشان از کاخ سفید، هر روز میلیاردها نفر را مطلع میسازد.»
جان میکلتویت، سردبیر ارشد بلومبرگ، تأکید کرد: «ما از حذف آن سطح دائمی نظارت و پاسخگویی، عمیقاً متأسف هستیم.»
سخنگوی رویترز نیز گفت: «ما همچنان به پوشش کاخ سفید با رویکردی بیطرفانه، دقیق و مستقل پایبندیم.»
انجمن خبرنگاران کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که این تغییرات «نشان میدهد کاخ سفید فقط از روش جدیدی برای انجام همان کار قدیمی استفاده میکند: تلافیجویی از رسانههایی که گزارشهایشان مورد پسند کاخ سفید نیست.»
رئیسجمهور ترامپ و متحدانش تلاش همهجانبهای برای تضعیف بخشهایی از مطبوعات مستقل آمریکا آغاز کردهاند، از جمله طرح دعاوی حقوقی علیه شبکههای ABC و CBS، و تهدید به لغو مجوز پخش شبکههای اصلی.
اختلاف دولت با آسوشیتدپرس از آنجا آغاز شد که این خبرگزاری همچنان از اصطلاح «خلیج مکزیک» برای اشاره به پهنه آبیای استفاده میکرد که ترامپ در یک فرمان اجرایی آن را به «خلیج آمریکا» تغییر نام داده بود.
در واکنش، مقامهای کاخ سفید در ماه فوریه خبرنگاران آسوشیتدپرس را از حضور در گروه خبری منع کردند؛ اقدامی که این خبرگزاری را به طرح دعوی برای بازگرداندن دسترسیاش واداشت.
مقامهای دولت ترامپ گفتهاند که این تغییرات برای ایجاد فرصتهای بیشتر برای رسانههای غیرسنتی صورت گرفته، چرا که آمریکاییها اغلب اطلاعات خود را از منابعی فراتر از رسانههای سنتی دریافت میکنند. خانم لیویت در ماه فوریه گفت: «رسانههای قدیمی که سالها اینجا حضور داشتهاند همچنان در گروه خبری شرکت خواهند داشت، اما صدای جدیدی نیز در این گروه پذیرفته خواهد شد.»
در همان ماه، آسوشیتدپرس، بلومبرگ و رویترز در بیانیهای مشترک اعلام کردند: «بخش عمدهای از پوششهای خبری کاخ سفید که مردم در رسانههای محلی خود در هر نقطه از جهان مشاهده میکنند، از سوی خبرگزاریها تهیه میشود.»
در ادامه این بیانیه آمده بود: «در یک دموکراسی، دسترسی عموم به اخبار دولتشان از سوی رسانهای مستقل و آزاد امری اساسی است. ما باور داریم که هرگونه اقدامی از سوی دولت برای محدود کردن تعداد خبرگزاریهایی که به رئیسجمهور دسترسی دارند، این اصل اساسی را تهدید میکند.»
مایکل گرینباوم | کیتی رابرتسون | نیویورک تایمز | ۱۶ آوریل ۲۰۲۵