روزنامه بریتانیایی “تلگراف”
همزمان با تشدید حملات هوایی آمریکا علیه حوثیها، ایران به پرسنل نظامی خود دستور داده یمن را ترک کنند و متحدان حوثی خود را رها نمایند.
یک مقام ارشد ایرانی گفت این اقدام به منظور اجتناب از رویارویی مستقیم با آمریکا در صورت کشته شدن سربازان ایرانی انجام شده است.
این مقام افزود ایران همچنین از استراتژی حمایت از شبکه گروههای نیابتی منطقهای کاسته تا به جای آن، بر تهدیدهای مستقیم آمریکا تمرکز کند.
به گفته این منبع، نگرانی اصلی تهران “ترامپ و چگونگی برخورد با او” است. “در هر جلسه، بحثها حول محور او میچرخد و هیچ یک از گروههای منطقهای که قبلاً از آنها حمایت میکردیم، دیگر مطرح نیستند.”
از زمان افشای پیامهای گروهی مقامهای ارشد ترامپ در شبکه اجتماعی «سیگنال» درباره حمله نیروهای آمریکایی به حوثیها، حملات تقریباً روزانه به حوثیها از سوی آمریکا ادامه داشته است.
این حملات که دونالد ترامپ آنها را “بینظیر و موفق” توصیف کرده، اهداف نظامی مهمی را نابود و فرماندهان را کشته است.
یک سخنگوی پنتاگون گفت جنگندههای بیشتری به منطقه اعزام خواهند شد اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد. با این حال، “گروه ۱۲۴ جنگندههای آمریکا” اواخر ماه گذشته اعلام کرد که چندین فروند هواپیمای تهاجمی A-10 Thunderbolt II و ۳۰۰ نیروی هوایی را به خاورمیانه اعزام میکند.
گمان میرود یک کارشناس نظامی روس در صنعا، پایتخت یمن، نیز به حوثیها در مورد چگونگی انجام حملاتشان مشاوره میدهد تا از هدف قرار دادن عربستان سعودی توسط آنها جلوگیری میکند.
شورشیان حوثی ادعا کردهاند که به ناوهای جنگی آمریکا در دریای سرخ، از جمله ناو هواپیمابر «هری اس. ترومن» (USS Harry S Truman) — که پیشتاز حملات علیه این گروه شورشی بوده — حمله کردهاند.
هنوز هیچیک از کشتیهای آمریمایی مورد اصابت قرار نگرفته، اما نیروی دریایی آمریکا گفته است آتش حوثیها شدیدترین درگیری بوده که ملوانان آنها از زمان جنگ جهانی دوم تجربه کردهاند.
ناو هواپیمابر «یواساس کارل وینسون» (USS Carl Vinson) که در حال حاضر در آسیاست نیز در راه خاورمیانه برای پشتیبانی از ترومن است.
منبع نزدیک به حکومت ایران گفت: “آنچه مطرح است این است که حوثیها قادر به ادامه حیات نخواهند بود و در ماهها یا حتی روزهای پایانی عمر خود به سر میبرند، بنابراین نگه داشتن آنها در لیست متحدان ما بیمعنی است.” “آنها بخشی از زنجیرهای بودند که به نصرالله [دبیرکل پیشین حزبالله] و اسد متکی بودند، و حفظ تنها یک بخش از این زنجیره برای آینده منطقی نیست.”
ترامپ فشار بر ایران را برای مذاکره و محدود کردن برنامه هستهای آن افزایش داده است. هفته گذشته، او بمبافکنهای مخفی B-2 را به پایگاه نظامی آمریکا و بریتانیا در دیگو گارسیا (جزایر چاگوس) منتقل کرد.
موضع آمریکا درباره ایران و خاورمیانه از زمان به قدرت رسیدن ترامپ به شدت تغییر کرده است.
صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده امور بینالملل چتم هاوس، گفت افزایش حملات آمریکا به یمن تلاش دولت ترامپ برای فاصله گرفتن از دولت قبلی است.
جو بایدن در سال ۲۰۲۱ حوثیها را از فهرست سازمانهای تروریستی خارج کرد – تصمیمی که ترامپ در ژانویه آن را لغو نمود.
صنم وکیل در این باره گفت: “ترامپ میخواهد ثابت کند که در پایان دادن و حل مناقشات از دولت بایدن مؤثرتر عمل میکند.” “[این حملات] به کمپین فشار حداکثری که او تأیید کرده مرتبط است و میخواهد همزمان به ایران و محور مقاومت پیام بدهد که دولت او رویکرد جسورانهتری برای بیثبات کردن فعالیتهای منطقهای در پیش خواهد گرفت.”
محمود شحره، دیپلمات سابق یمنی و همکار فعلی در چتم هاوس، گفت آمریکا در دوران جو بایدن یک “استراتژی دفاعی” در برابر حوثیها داشت.
شحره از امان، پایتخت اردن، به تلگراف گفت: “محاسبه اشتباه دولت قبلی آمریکا درباره حوثیها باعث شده ترامپ اکنون حملات سنگینتری علیه آنها انجام دهد و [آمریکا] شروع به هدف قرار دادن افراد و بازیگران کلیدی آنها کرده است.”
او افزود تسلیحات در اختیار حوثیها پیشرفتهتر است و این باعث میشود آنها قدرتمندتر از دیگر بازیگران در گروههای نیابتی ایران در خاورمیانه باشند.
شحره ادامه داد: “پس از تضعیف حزبالله و رژیم اسد، حوثیها اکنون در خط مقدم هستند و حملات بسیار شدیدی انجام دادهاند – آنها با محاسبات خودشان در حال تشدید درگیریها و خطرپذیری هستند چون این کار باعث طولانیتر شدن حیات سیاسی آنها در یمن میشود.” “آنها موشکها و پهپادها را از ایران دریافت میکنند و با نام حوثیها بازسازی میکنند، زیرا به دلایل تبلیغات داخلی نمیخواهند نشان دهند که ارتباطی با ایران دارند.”
موفقیتهای اسرائیل علیه حماس و حزبالله – حلقههای کلیدی شبکه نیابتی ایران – فرصتی برای تضعیف نفوذ رژیم اسلامی ایجاد کرده است.
تحلیلگران همچنین معتقدند حملات موشکی ناموفق ایران به اسرائیل سال گذشته، توانایی ایران در ایجاد بازدارندگی مؤثر در برابر حملات خارجی را تضعیف کرده و روحیه متحدانش را نیز کاهش داده است.
نظامیان اسرائیل بخش عمدهای از زیرساختهای حماس در غزه را نابود کرده و به حزبالله در لبنان نیز تلفات سنگینی وارد کردهاند.
ایران همچنین نتوانست از بشار اسد، رئیسجمهور سابق سوریه و متحد کلیدی خود، در برابر حمله سریع شورشیان که در دسامبر این دیکتاتور را سرنگون کردند، محافظت کند.
با کاهش نفوذ حزبالله، حوثیها تلاش کردهاند جایگاه آن را در رهبری مبارزه علیه اسرائیل بگیرند.
از زمان حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل، حوثیها تاکتیکها و توان موشکی خود را ارتقا داده و تصویر عمومی قویتری از خود نشان دادهاند. آنها صنعا را کنترل میکنند، پول چاپ میکنند، مالیات جمعآوری میکنند، کمکهای بشردوستانه را منحرف میکنند، مواد مخدر قاچاق میکنند، به گروههای تروریستی در آفریقا سلاح میفروشند و مسیرهای کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ را مختل میکنند.
آنها همچنین یک مزیت جغرافیایی دارند. زمینهای کوهستانی یمن، مشابه افغانستان، به آنها کمک میکند ذخایر موشکها و پهپادها را در غارها و زیر زمین پنهان کنند.
شحره گفت: “آنها به اندازه حزبالله باتجربه نیستند اما در عین حال تهاجمیتر و خطرناکتر هستند – عبدالملك الحوثی آرزوی رهبری محور مقاومت را دارد.” “خیابانهای یمن پر از خشم است – حوثیها حقوق پرداخت نمیکنند و مالیاتگیری مطلق بدون هیچ گونه نمایندگی سیاسی انجام میدهند، بنابراین پایگاه اجتماعی حوثیها چندان قوی نیست و به همین دلیل به جنگ غزه متکی هستند.”