ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Fri, 17.01.2025, 8:20
دولت سوئد برای آزادی احمدرضا جلالی اقدام کند

ضرورت اقدام قاطع و فوری دولت سوئد برای آزادی احمدرضا جلالی زندانی دوتابعیتی در خطر اعدام

کمپین حقوق بشر ایران

دولت سوئد باید بی‌درنگ و قاطع برای آزادی و نجات جان دکتر احمدرضا جلالی، پژوهشگر ایرانی-سوئدی که نزدیک به ۹ سال است در زندان‌های جمهوری اسلامی در حبس به سر می‌برد و با خطر اجرای حکم وحشیانه اعدام روبه‌رو است، اقدام کند.

بازداشت ناعادلانه و صدور حکم اعدام برای احمدرضا جلالی، نشان‌دهنده رویه غیرانسانی «دیپلماسی گروگان‌گیری» و نقض آشکار ابتدایی‌ترین اصول حقوق بین‌الملل و موازین حقوق بشری است.

به گفته هادی قائمی، مدیر اجرایی کمپین حقوق بشر ایران: «حبس طولانی‌مدت احمدرضا جلالی و خطر اعدام قریب‌الوقوع او نه تنها ظلم به یک فرد است، بلکه هشداری جدی به دانشگاهیان و متخصصان در سراسر جهان به شمار می‌آید و نشان‌دهنده نقض و تضعیف نگران‌کننده اصول آزادی فکری و همکاری بین‌المللی است.»

به گفته هادی قائمی: «دولت‌های جهان باید با همکاری معنادار و مؤثر، مقام‌های جمهوری اسلامی را در قبال تداوم سیاست باج‌خواهی و گروگان‌گیری پاسخگو کنند و تضمین کنند که امنیت و آزادی هیچ انسانی نباید، در چارچوب چانه‌زنی‌های دیپلماتیک یا ملاحظات سیاسی-اقتصادی قربانی یا نادیده گرفته شود.»

پرونده دکتر احمدرضا جلالی، به‌عنوان یک شهروند سوئدی، مسئولیت مستقیمی بر عهده دولت سوئد قرار می‌دهد که وظیفه حفاظت از شهروندان خود را بر عهده دارد. نجات جان احمدرضا جلالی نیازمند اقدامات قاطع و اعمال فشارهای مشروع و دیپلماتیک بر مقام‌های جمهوری اسلامی است.

کمپین حقوق بشر ایران از مقامات دولت سوئد می‌خواهد:

● پرونده دکتر احمدرضا جلالی باید در تمامی تعاملات با جمهوری اسلامی به‌عنوان اولویت اساسی مطرح شود، به‌طوری که آزادی او غیرقابل مذاکره باشد و این موضوع باید بدون نقض تعهدات حقوق بشری و بین‌المللی دنبال شود.
● باید از نهادهای بین‌المللی برای جلب حمایت از آزادی دکتر احمدرضا جلالی بهره گرفته شود، از جمله سازمان ملل و اتحادیه اروپا، تا فشارهای لازم و همه‌جانبه‌ای برای آزادی او به جمهوری اسلامی وارد شود.
● برای مقابله با اقدامات غیرقضائی و نامشروع جمهوری اسلامی، باید تحریم‌های هدفمندی علیه عوامل مشارکت‌کننده در نقض حقوق بشر، از جمله مقام‌ها و مسئولان بازداشتگاه و کسانی که در پرونده‌سازی و محاکمه دکتر احمدرضا جلالی نقش داشته‌اند، اعمال شود.

کمپین حقوق بشر تاکید دارد که:

● مقامات جمهوری اسلامی باید هرچه سریع‌تر حکم وحشیانه اعدام دکتر احمدرضا جلالی را لغو کرده و او را بدون قید‌وشرط آزاد کنند.
● اتحادیه اروپا، سازمان ملل و دولت‌های سراسر جهان باید فشار دیپلماتیک بر جمهوری اسلامی ایران را تشدید کرده و آزادی دکتر جلالی را در تعاملات خود با مقامات ایرانی در اولویت قرار دهند.

احمدرضا جلالی، پزشک و استاد دانشگاه در بهار سال ۱۳۹۵ به دعوت دانشگاه تهران و دانشگاه شیراز به منظور شرکت در کارگاه مدیریت بحران به ایران سفر کرد و در ۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ از سوی عوامل سازمان اطلاعات سپاه پاسداران دستگیر و به زندان اوین منتقل شد.

جلالی در بهمن ۱۳۹۵ بدون حضور وکیل مدافع در شعبه ۱۵ محکمه انقلاب به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شد. طی ۹ سال گذشته، وی شرایط غیرانسانی از جمله شکنجه جسمی و روانی ،حبس انفرادی طولانی مدت و محرومیت از مراقبت‌های پزشکی را تحمل کرده است. او پس از حدود یک سال در نامه‌ای جزئیات شکنجه‌های خود را شرح داد.

در آخرین فایل صوتی که احمدرضا جلالی برای همسرش از زندان ارسال کرده است، وی به صراحت از امکان اجرای حکم اعدام خود ابراز نگرانی می‌کند. در بخشی از این فایل صوتی احمدرضا جلالی می‌گوید: «مقامات سوئدی از وضعیت من مطلع هستند، اما هیچ اقدامی برای بهبود وضعیت من انجام نشده است. به نظر می‌رسد که آنچه ممکن است به‌عنوان یک شهروند سوئدی برای من رخ دهد، اولویتی برای مقامات سوئدی ندارد. من در خطر مرگ، چه از طریق اعدام و چه به‌دلیل وضعیت وخیم سلامتی هستم. تصمیمی که ۷ ماه پیش توسط مقامات گرفته شد، این فرضیه را تایید می‌کند. من در میان این شرایط وحشتناک و با خطر قریب‌الوقوع اعدام رها شده‌ام. به نظر می‌رسد که به دلیل تابعیت دوگانه‌ام، به‌عنوان یک شهروند درجه دوم در نظر گرفته می‌شوم.»

احمدرضا جلالی در بخش دیگری از این فایل شنیداری می‌گوید: «در طول هفت ماه گذشته، پس از معامله مبادله، رویکردها مشابه گذشته به نظر می‌رسد. ما همچنان همان سخنان مقامات سوئدی را می‌شنویم که می‌گویند پرونده مرا پیگیری می‌کنند. اما در عمل، هیچ بهبودی حاصل نشده و هیچ اقدام واقعی برای بازگرداندن من به خانه انجام نشده است. من همچنان در شرایطی رها شده‌ام که هر روز امکان بدترین اتفاق، شاید اعدام، وجود دارد. از مقامات سوئدی درخواست می‌کنم که اقدامات خود را برای بازگرداندن من به خانه پس از سه هزار و ۱۸۵ روز تقویت کنند.»

سیاست باج‌گیری و گروگان‌گیری جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته به شکل چشمگیری شدت یافته است. در روزهای گذشته «اولیویه گروندو»، جهانگردی ۳۴ ساله فرانسوی که از حدود دو سال و نیم پیش در ایران زندانی شده بود، با انتشار فایلی صوتی از زندان خود را قربانی «باج‌گیری سیاسی» بین جمهوری اسلامی و فرانسه توصیف کرد.

به گفته هادی قائمی «وضعیت دکتر جلالی نشان‌دهنده نیاز فزاینده جامعه بین‌المللی به مقابله با دیپلماسی گروگان‌گیری جمهوری اسلامی است که اتباع خارجی و دوتابعیتی‌ها را هدف قرار می‌دهد».

هادی قائمی تأکید کرد: «اکنون زمان اقدام جدی برای نجات جان دکتر جلالی و ارسال پیامی روشن به مقامات جمهوری اسلامی است که جان و امنیت انسان‌ها نباید ابزار معامله و باج‌گیری قرار گیرد.»