ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Thu, 16.01.2025, 12:36
تیم ترامپ درحال بررسی تحریم‌های نفتی علیه ایران

بلومبرگ

مشاوران دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، در حال تدوین یک استراتژی گسترده تحریمی هستند تا زمینه را برای توافق دیپلماتیک میان روسیه و اوکراین در ماه‌های آینده فراهم کنند و در عین حال فشارها بر ایران و ونزوئلا را افزایش دهند. این موضوع را افرادی آگاه از این موضوع اعلام کردند.

دولت در حال خروج جو بایدن روز جمعه شدیدترین تحریم‌ها علیه تجارت نفت روسیه را که تاکنون از سوی یک قدرت غربی اعمال شده، اجرایی کرد. با توجه به تعهد ترامپ به پایان سریع جنگ اوکراین، این اقدام سوالاتی را درباره دیدگاه لو نسبت به این تحریم‌ها ایجاد کرده است.

افراد مطلع که نخواستند نامشان فاش شود، گفتند دو رویکرد اصلی در حال بررسی توسط تیم ترامپ وجود دارد. یک مجموعه از توصیه‌های سیاستی - در صورتی که دولت آینده معتقد باشد پایان جنگ اوکراین نزدیک است - شامل اقداماتی با حسن نیت برای کمک به تولیدکنندگان نفت روسیه که تحت تحریم هستند، می‌شود. این اقدامات می‌تواند به دستیابی به توافق صلح کمک کند. گزینه دوم، تشدید تحریم‌ها و افزایش فشار برای تقویت اهرم فشار است.

رویکردی که ترامپ در نهایت انتخاب می‌کند برای بازار جهانی نفت بسیار مهم است. از زمان اعلام اقدامات بایدن، قیمت نفت برنت تقریباً ۵ دلار در هر بشکه افزایش یافته است. برخی تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند این روند افزایشی ادامه داشته باشد که منجر به افزایش هزینه سوخت در سراسر جهان خواهد شد.

برنامه‌های تیم ترامپ هنوز در مراحل اولیه است و در نهایت به تصمیم خود رئیس‌جمهور منتخب بستگی دارد. هفته گذشته ترامپ اعلام کرد که دیداری با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در حال برنامه‌ریزی است که احتمال مذاکرات کوتاه‌مدت برای پایان جنگ را افزایش می‌دهد.

گفته می‌شود بحث‌های استراتژیک شامل برخی از نامزدهای کابینه ترامپ و همچنین مقام‌های سابق تحریمی در دولت نخست او است. همچنین با چندین اندیشکده محافظه‌کار نیز مشورت‌هایی انجام شده است. تیم انتقالی ترامپ هنوز گزینه‌های خود برای برخی از نقش‌های کلیدی در سیاست اقتصادی را معرفی نکرده است.

از جمله سوالات باقی‌مانده این است که آیا «برد اسمیت» و «آندریا گاکی»، دو مقام باسابقه وزارت خزانه‌داری آمریکا، در سمت‌های ارشد خود باقی خواهند ماند یا خیر.

مشاوران ترامپ در نهایت با همان سوالی روبه‌رو هستند که دولت بایدن با آن مواجه بود: چگونه می‌توان از ایجاد اختلالات عمده در عرضه و قیمت نفت جلوگیری کرد در حالی که واشنگتن تحریم‌های گسترده‌ای علیه سه تولیدکننده بزرگ جهان[روسیه، ونزوئلا و ایران] اعمال کرده است. چالش دیگر این است که چگونه تعادل مناسبی بین استفاده از ابزارهای جنگ اقتصادی و حفظ جایگاه دلار به‌عنوان ارز ذخیره جهانی برقرار شود.

سخنگویان تیم انتقالی ترامپ به درخواست ارسالی بلومبرگ برای اظهارنظر پاسخی ندادند.

تحریم‌های ثانویه

اولین شاخص برای ارزیابی نحوه برخورد تیم ترامپ با تحریم‌های روسیه در اواسط ماه مارس مشخص خواهد شد؛ زمانی که مجوز کلی برای کاهش تدریجی خرید محصولات انرژی روسیه به پایان می‌رسد. اگر وزارت خزانه‌داری اجازه دهد این معافیت در برخی تراکنش‌ها منقضی شود، می‌تواند فشار بر کرملین را افزایش دهد.

روز چهارشنبه، مقامات دولت بایدن اقداماتی را معرفی کردند که برداشتن یکجانبه برخی تحریم‌ها علیه روسیه را برای ترامپ دشوارتر می‌کند. آن‌ها چندین نهاد را مجدداً تحت تحریم قرار دادند و رئیس‌جمهور را ملزم کردند که در صورت تصمیم به لغو محدودیت‌ها بر این نهادها، به کنگره اطلاع دهد؛ موضوعی که در صورت مخالفت اعضای کنگره، ممکن است رأی‌گیری برای رد این اقدام را به دنبال داشته باشد.

به گفته افراد مطلع، اتخاذ سیاست تهاجمی‌تر علیه روسیه توسط تیم ترامپ می‌تواند شامل اجرای سختگیرانه‌تر تحریم‌های ثانویه در تجارت نفت باشد؛ به‌گونه‌ای که شرکت‌های کشتیرانی اروپایی و خریداران آسیایی، از جمله نهادهای بزرگ در چین و هند، را مجازات کند. رویکرد احتمالی دیگر می‌تواند اعمال مداخله‌های قاطعانه‌تر بر نفتکش‌هایی باشد که نفت روسیه را از گذرگاه‌های حیاتی دانمارک و ترکیه عبور می‌دهند.

در سناریویی با رویکرد ملایم‌تر، ممکن است مجوزهای کلی صادر شود و سقف قیمتی نفت بالاتر از ۶۰ دلار در هر بشکه تعیین شود - اقداماتی که جریان صادرات نفت روسیه به بازار را حفظ می‌کند.

مارکو روبیو، نامزد تصدی سمت وزیر امور خارجه، روز چهارشنبه در جلسه تأیید صلاحیت خود به تحریم‌ها به‌عنوان ابزاری کلیدی برای دستیابی به راه‌حل صلح‌آمیز اشاره کرد.

اجماع کلی درباره ایران

در جبهه‌های دیگر، تیم ترامپ در حال بررسی گزینه‌های سیاستی برای ایران و ونزوئلا است.

به گفته افراد مطلع، میان مشاوران کلیدی ترامپ اجماع کلی وجود دارد که باید به استراتژی «فشار حداکثری کامل» علیه تهران بازگردند. این استراتژی از یک بسته تحریمی بزرگ آغاز می‌شود که بازیگران اصلی صنعت نفت ایران را هدف قرار می‌دهد و ممکن است به‌زودی در ماه فوریه اعمال شود. در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ، رویکرد مشابهی باعث کاهش قابل‌توجه صادرات نفت ایران شد، گرچه این صادرات پس از روی کار آمدن جو بایدن افزایش یافت.

وضعیت در ونزوئلا پیچیده‌تر است، جایی که نیکلاس مادورو، حاکم دیرینه این کشور، به‌رغم شواهد گسترده از تقلب انتخاباتی، بار دیگر سوگند یاد کرد. با این حال، شرکت‌های نفتی آمریکایی مانند شورون‌کورپ (Chevron Corp) همچنان در این کشور حضور دارند.

مادورو از استراتژی فشار حداکثری دولت ترامپ جان سالم به در برد، با وجود اینکه این سیاست صادرات نفت ونزوئلا را محدود کرد. او همچنین از تلاش‌های مقامات دولت بایدن برای تسهیل انتخابات آزاد و منصفانه عبور کرد.

مائوریسیو کلاور-کارون، مشاور تأثیرگذار ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری، قرار است به یک نقش برجسته در امور آمریکای لاتین بازگردد. به گفته افراد مطلع، تمایل وجود دارد که موضع تهاجمی‌تری که او در سال ۲۰۱۹ هدایت کرد، دوباره احیا شود؛ دوره‌ای که ایالات متحده از به رسمیت شناختن مادورو به‌عنوان رئیس‌جمهور قانونی ونزوئلا دست کشید.