ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Mon, 13.01.2025, 16:57
نواف سلام، نخست‌وزیر جدید لبنان شد

با رای نمایندگان مجلس لبنان نواف سلام توانست به عنوان نخست وزیر جدید لبنان انتخاب و جانشین نجیب میقاتی شود.

نواف سلام توانست با رای ۸۴ نماینده از مجموع ۱۲۸ عضو پارلمان لبنان به عنوان نخست وزیر جدید این کشور انتخاب شود. این در حالی است که نجیب میقاتی نخست وزیر کنونی لبنان یکی دیگر از گزینه‌ها بود که نتوانست آرای چندانی کسب کند و رقابت را به رقیب حقوقدان خود واگذار کرد. نجیب میقاتی ۹ رای آورد. دو جناح شیعی حزب‌الله و امل با ۳۳ رای در رای گیری شرکت نکردند.

نواف سلام که در حاضر حاضر ریاست دیوان دادگستری بین‌المللی را برعهده دارد از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷ سفیر و نماینده دائم کشورش در سازمان ملل در نیویورک بوده است. او در روزهای گذشته حمایت‌های قابل توجهی را از میان گروه‌های مختلف در مجلس لبنان دریافت کرده و احتمال انتصاب او به عنوان نخست وزیر جدید را افزایش داده بود.

این انتخاب در حالی رخ داد که پیشتر قرار بود رئيس جمهور لبنان امروز با گروه حزب‌الله لبنان دیدار کند اما رسانه‌ها از لغو این دیدار به درخواست این گروه مورد حمایت ایران خبر دادند.

این گروه شیعه و همپیمان آن، «جنبش اَمل»، قصد داشتند به عون اعلام کنند که مخالف ادامه نخست‌وزیری نجیب میقاتی نیستند و مایل هستند او در مقام نخست وزیری باقی بماند اما پس از آنکه گزارش‌ها از افزایش تمایل به انتصاب نواف سلام در میان نمایندگان مجلس لبنان منتشر شد، حزب‌الله و جنبش امل تصمیم گرفتند این جلسه را لغو کنند.

بر اساس روال سیاسی لبنان، مقام نخست وزیر همیشه به یک مسلمان سنی می‌رسد، ریاست جمهور سهم مسیحیان است و رئيس مجلس از بین شیعیان انتخاب می‌شود.

خبرگزاری رویترز پیشتر گزارش داده بود که با مطرح شدن نواف سلام به عنوان کاندیدای معرفی نخست وزیری، حزب‌الله و جنبش امل تصمیم گرفتند دیدار با عون را به لغو کنند.

وضعیت سیاسی لبنان طی دهه‌های اخیر همواره همراه با تنش‌های فرقه‌ای بوده و همین موضوع از عوامل مهم در بحران‌های متمادی این کشور محسوب می‌شود. انتخاب نخست وزیر جدید به معنای شکل‌گیری دولتی است که نقش مهمی در مقابله با وضعیت اقتصادی و مشکلات معیشتی مردم دارد.

براساس قانون‌های اساسی لبنان، رئیس جمهور موظف است فردی را به عنوان نخست وزیر منصوب کند که بیشترین حمایت را از سوی ۱۲۸ نماینده مجلس دارد.

این در حالی است که با توجه به وضعیت دوقطبی ایجاد شده در لبنان و همچنین اقتصاد تقریبا فروپاشیده این کشور ناظران سیاسی چشم‌انداز امیدوار کننده‌ای را برای آینده لبنان متصور نیستند.

اطلاعات بیشتر درباره نواف سلام

نواف سلام، ۱۵ دسامبر ۱۹۵۳ در خانواده‌ای سیاسی به دنیا آمد. پدرش، عبدالله سلام، یکی از بنیانگذران شرکت هواپیمایی «میدل ایست»، تنها شرکت هواپیمایی در لبنان است.

همسر نواف سلام، سمر بعصاوی، روزنامه‌نگار و سفیر لبنان در یونسکو بود. او دو پسر به نام‌های عبدالله و مروان دارد.

پدربزرگش، علی سلام، شهردار پیشین بیروت پایتخت لبنان و یکی از نمایندگان در «شورای مبعوثان» در استانبول در دوره حکومت عثمانی‌ها بر لبنان بود. علی سلام همچنین یکی از بنیانگذاران «جنبش اصلاحات در بیروت» در مخالفت با سیاست‌های ترکیه در خاورمیانه بود.

صائب سلام،‌ عموی نواف سلام، از سال‌های ۱۹۵۲ تا ۱۹۷۳، برای چهار دوره، نخست‌وزیر لبنان بود. پسرعمویش، تمام سلام، هم در سال‌های دوره ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶، ریاست دولت لبنان را بر عهده داشت.

تحصیلات

نواف سلام، سال ۱۹۷۴، دیپلم علوم اجتماعی را از آکادمی عالی پاریس به دست آورد. او سال ۱۹۷۴، موفق به اخذ دکترا در رشته تاریخ از دانشگاه سوربون فرانسه شد.

پس از آن در سال ۱۹۸۴، لیسانس حقوق را از دانشگاه بیروت اخذ کرد. در سال ۱۹۹۱، حائز فوق لیسانس حقوق از دانشگاه هاروارد شد و در سال ۱۹۹۲، از دانشکده علوم سیاسی پاریس، در رشته علوم سیاسی، فارغ‌التحصیل شد.

فعالیت‌های حرفه‌ای

نواف سلام فعالیت حرفه‌ای در زمینه حقوق را سال ۱۹۸۴، به عنوان وکیل مدافع در دادگاه تجدید نظر لبنان و عضو اتحادیه وکلای بیروت آغاز کرد. او همچنین در دو دوره «۱۹۸۴ تا ۱۹۸۹» و «۱۹۹۲ تا ۲۰۰۷»، نمانیده و مشاور شمار زیادی از هیئت‌های بین المللی و محلی عمومی و خصوصی در بیروت بود. نواف سلام، در دوره ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۲،‌ همین فعالیت را در بوستون آمریکا داشت.

نواف سلام همچنین از سال ۱۹۹۲، استاد حقوق و روابط بین‌الملل در دانشگاه آمریکایی بیروت بود و در سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷، ریاست بخش مطالعات سیاسی همین دانشگاه بر عهده گرفت.

او در چند دانشگاه نیز سابقه تدریس دارد، از جمله دانشکده حقوق در دانشگاه هاروارد، دانشکده امور بین الملل در دانشگاه کلمبیا، انستیتوی صلح بین الملل در نیویورک،‌ دانشکده حقوق در دانشگاه ییل، دانشگاه آلمانی فرایبورگ، دانشگاه بوستون و شماری از دانشگاه‌های عربی در رباط، قاهره و ابوظبی.

سال‌های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۲، عضو دفتر اجرایی شورای اقتصادی و اجتماعی در لبنان بود. ماموریت این شورا، ارائه مشورت در پروزه‌های اقتصادی دولتی است.

هیئت وزیران لبنان در سال ۲۰۰۵، نواف سلام را به عنوان عضو شورای ملی اصلاح قانون انتخابات منصوب کرد. او در این سمت در تدوین پیش‌نویس قانون انتخابات لبنان، پس از پایان حضور نظامی سوریه در این کشور، نقش ایفا کرد.

ریاست دیوان بین‌المللی دادگستری و فعالیت دیپلماتیک

فوریه ۲۰۲۴، نواف سلام برای دوره‌ای سه ساله، به ریاست دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه انتخاب شد. بدین ترتیب او از زمان تاسیس دیوان در سال ۱۹۴۵، دومین رئیس عرب این نهاد بین‌المللی به شمار می‌آید.

او در سال ۲۰۱۸، به عنوان یکی از ۱۵ قاضی دیوان بین‌المللی دادگستری که از سوی شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد انتخاب می‌شوند، برگزیده شده بود.

نواف سلام، دیپلماتی کهنه‌کار نیز به شمار می‌آید که در کارنامه‌ خود،‌ این سمت‌ها را داشته است:

- سفیر دائم لبنان در سازمان ملل متحد،‌ از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰‍۱۷
- نایب رئیس شصت‌و هفتمین دوره مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از سپتامبر ۲۰۱۲ تا سپتامبر ۲۰۱۳
- نماینده لبنان در شورای اقتصادی و اجتماعی، وابسته به سازمان ملل متحد از سال ۲۰۱۶ تا سال ۲۰۱۸
- عضو هیئت‌های نمایندگی میدانی شورای امنیت در کشورهای اتیوپی، سودان، کنیا، اوگاندا و افغانستان.


یورونیوز فارسی، رادیو فردا