ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Thu, 09.01.2025, 15:31
فرمانده ارتش رئیس جمهور لبنان شد

پارلمان لبنان روز پنجشنبه ۹ ژانویه ۲۰۲۵، جوزف عون، فرمانده ارتش را به عنوان رئیس دولت انتخاب کرد. با این انتخاب، لبنان جای خالی پست ریاست جمهوری را با ژنرالی پر کرد که از تایید آمریکا برخوردار است و نشان دهنده قدرت کاهش یافته حزب الله تحت حمایت ایران پس از جنگ ویرانگر با اسرائیل است.

این نتیجه منعکس‌کننده تغییرات گسترده در موازنه قدرت در لبنان و خاورمیانه بود، تغییراتی که در آن گروه شیعی حزب الله که به شدت از جنگ سال گذشته با اسرائیل شکست خورد و متحد سوری آن بشار اسد، در دسامبر سرنگون شد.

انتخاب جوزف عون همچنین نشان دهنده احیای نفوذ عربستان در کشوری است که مدت‌ها پیش توسط ایران و حزب الله تحت الشعاع قرار گرفته بود.

ریاست جمهوری لبنان که در سیستم تقسیم قدرت فرقه ای لبنان برای یک مسیحی مارونی در نظر گرفته شده است، از زمان پایان دوره ریاست جمهوری میشل عون در اکتبر ۲۰۲۲ خالی بوده است و جناح‌های عمیقاً متفرق لبنان قادر به توافق بر سر نامزدی نبودند که بتواند آرای کافی را در پارلمان دارای ۱۲۸ کرسی به دست آورد.

به گفته نبیه بری، رئیس پارلمان، پس از حمایت نمایندگان حزب الله و متحد شیعی آن، جنبش امل، عون از به دست آوردن ۸۶ رای لازم برای دور اول بازماند، اما در دور دوم با کسب ۹۹ رای از حمایت لازم برخوردار شد.

سه منبع سیاسی لبنانی به رویترز گفتند، روز چهارشنبه، سلیمان فرنجیه، نامزد موردنظر حزب‌الله، کناره‌گیری کرد و از فرمانده ارتش حمایت کرد. هم‌زمان نمایندگان فرانسه و عربستان در دیدار با سیاستمداران لبنان خواستار انتخاب عون  شدند.

یک منبع نزدیک به دربار سلطنتی عربستان گفت که نمایندگان فرانسه، عربستان و ایالات متحده به بری، متحد نزدیک حزب الله، گفته‌اند که کمک مالی بین‌المللی - از جمله عربستان سعودی - به انتخاب عون بستگی دارد.

میشل موعاود، یک عضو مسیحی مخالف حزب‌الله در پارلمان لبنان که به عون رای داد، پیش از رای‌گیری به رویترز گفت: «پیام بسیار روشنی از سوی جامعه بین‌المللی وجود دارد که آنها آماده حمایت از لبنان هستند، اما این حمایت‌ها به یک رئیس‌جمهور، یک دولت نیاز دارد». وی افزود: «ما پیام حمایت عربستان را دریافت کردیم.»

انتخاب عون اولین گام به سوی احیای نهادهای دولتی در کشوری است که از زمان خروج میشل عون نه رئیس دولت و نه کابینه کاملاً قدرتمندی داشته است.

لبنان که اقتصاد آن هنوز هم از پیامدهای بسیار سنگین بحران مالی سال ۲۰۱۹ رنج می‌برد، برای بازسازی جنگ نیاز مبرمی به حمایت بین المللی دارد. بانک جهانی تخمین می‌زند هزینه‌های بازسازی ۸/۵ میلیارد دلار برای کشور هزینه داشته باشد.
سیستم حکومتی لبنان، رئیس جمهور جدید را ملزم می‌کند تا با قانونگذاران مشورت کند تا نخست وزیر مسلمان سنی را برای تشکیل کابینه جدید معرفی کند، روندی که به دلیل مجادله‌ها میان فراکسیون‌ها، بسیار زمان‌بر است.

عون نقش کلیدی در تقویت آتش‌بس میان حزب الله و اسرائیل که با میانجیگری واشنگتن و پاریس در ماه نوامبر انجام شد، دارد. از جمله شرایط این آتش‌بس، استقرار ارتش لبنان در جنوب لبنان با خروج نیروهای اسرائیلی و حزب الله است.

عون، ۶۰ ساله، از سال ۲۰۱۷ فرمانده ارتش لبنان است. تحت نظارت او، کمک‌های ایالات متحده به ارتش لبنان که بخشی از سیاست دیرینه ایالات متحده در حمایت از نهادهای دولتی لبنان برای مهار نفوذ حزب الله بود،  ادامه یافت.