گروههای شورشی سوری توافق کردند خلع سلاح شده و تحت حکومت جدید به رهبری HTS بپیوندند.
براساس بیانیه دولت جدید سوریه، احمد الشرع، رهبر فعلی سوریه، روز سهشنبه ۲۴ دسامبر ۲۰۲۴، با رهبران جناحهای شورشی سابق به توافق رسید تا همه گروهها منحل و تحت وزارت دفاع ادغام شوند.
محمد البشیر، نخستوزیر موقت سوریه هفته گذشته اعلام کرد که وزارت دفاع با استفاده از جناحهای شورشی سابق و افسرانی که از ارتش بشار اسد، رئیسجمهور پیشین، جدا شدهاند، بازسازی خواهد شد.
تصاویری که توسط خبرگزاری دولتی «سانا» منتشر شده، احمد الشرع را نشان میدهد که در میان سران چندین جناح مسلح حضور دارد، اما نمایندگانی از نیروهای تحت رهبری کردها در شمال شرقی سوریه در این تصاویر دیده نمیشوند.
به گزارش سانا نشست فرماندهان گروههای مسلح “با توافق بر سر انحلال تمام گروهها و ادغام آنها تحت نظارت وزارت دفاع به پایان رسید.”
هفته گذشته حاکمان جدید کشور، مرحف ابو قصره، یکی از چهرههای برجسته شورش علیه اسد، را به عنوان وزیر دفاع در دولت موقت منصوب کردند.
روز یکشنبه گذشته(۲۲ دسامبر ۲۰۲۴)، احمد الشرع اعلام کرد که مقامات جدید “به هیچ وجه اجازه نخواهند داد که سلاحی خارج از کنترل دولت در کشور وجود داشته باشد.”
این موضوع شامل نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها نیز میشود.
هفته گذشته، فرمانده نظامی هیئت تحریر الشام که حملهای را برای سرنگونی رژیم اسد رهبری کرد، به خبرگزاری فرانسه گفت که مناطق تحت کنترل کردها تحت رهبری جدید ادغام خواهند شد و “سوریه تقسیم نخواهد شد.”
مهمترین تحول در سوریه
رسول سردار، خبرنگار الجزیره از دمشق، گفت: «از زمان سقوط رژیم اسد، این شاید مهمترین تحولی است که در سوریه رخ داده است.» وی توضیح داد که بلافاصله پس از سقوط رژیم اسد، جنگجویان مخالف از سراسر کشور به دمشق سرازیر شدند و برخی از آنها ادعای مالکیت مناطق مختلف پایتخت را داشتند.
سردار گفت: «نگرانی اصلی این بود که چگونه این گروههایی که در طول ۱۳ سال جنگ داخلی علیه رژیم جنگیدهاند - گروههایی که به شدت مسلح هستند - چگونه قرار است ادغام و متحد شوند.»
«پس از مذاکرات و مذاکرات، جلسات و نشستهای متعدد ... اکنون احمد الشرع، رهبر واقعی سوریه که همچنین رهبر هیئت تحریر الشام (HTS) - قدرتمندترین قدرت نظامی و سیاسی در سوریه - است، میگوید که همه گروههای مسلح تصمیم گرفتهاند تحت وزارت دفاع ادغام شوند؛ این یک پیشرفت قابل توجه است.»
الشرع پیش از این وعده داده بود که تمام سلاحهای موجود در کشور، از جمله سلاحهای در اختیار نیروهای تحت رهبری کردها، تحت کنترل دولت قرار خواهد گرفت.
اقلیتهای تاریخی قومی و مذهبی سوریه شامل کردهای مسلمان، شیعیان، و همچنین مسیحیان ارتدوکس سریانی، یونانی و ارمنی، و جامعه دروز هستند - اقلیتهایی که در دوران جنگ داخلی نگران بودند هرگونه «حکومت اسلامی سنی» آینده ممکن است شیوه زندگی آنها را به خطر بیندازد.
اما احمد الشرع تلاش کرده است به مقامات غربی که از او دیدار میکنند اطمینان دهد که HTS، وابسته سابق القاعده، نه به دنبال انتقام از رژیم سابق است و نه سرکوب هیچ اقلیت مذهبی. او گفت که تمرکز اصلی او بر بازسازی و دستیابی به توسعه اقتصادی است و علاقهای به درگیر شدن در هیچ درگیری جدیدی ندارد.
شورشیان سوری در تاریخ ۸ دسامبر کنترل دمشق را به دست گرفتند و آقای اسد را پس از بیش از ۱۳ سال جنگ داخلی مجبور به فرار کردند و به حکومت چند دههای خانواده او پایان دادند.
نیروهایی تحت فرماندهی الشرع یک دولت موقت سه ماهه تشکیل دادهاند.
قطر روز سهشنبه، یک روز پس از سفر هیاتی بلندپایه قطری به دمشق که نقطه عطفی در روابط دو کشور محسوب میشود، خواستار لغو سریع تحریمهای علیه سوریه شد. سفارت قطر در پایتخت سوریه روز یکشنبه پس از ۱۳ سال شکاف دیپلماتیک بین دو کشور، مجدداً افتتاح شد.
مجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، اظهار داشت: «موضع قطر روشن است.» «ضروری است که تحریمها به سرعت لغو شوند، با توجه به اینکه آنچه منجر به این تحریمها شد دیگر وجود ندارد و آنچه منجر به این تحریمها شد جنایات رژیم سابق بود.»
منابع گزارش: رویترز/خبرگزاری فرانسه/ الحزیره