یک دیپلمات ارشد آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده جایزه ۱۰ میلیون دلاری برای دستگیری احمد الشرع، رهبر جدید سوریه، لغو میکند.
باربارا لیف، معاون وزیر خارجه ایالات متحده در امور خاور نزدیک، روز جمعه پس از سفر به دمشق همراه با دیگر مقامات آمریکایی برای مذاکره با دولت جدید سوریه این خبر را اعلام کرد.
این نخستین سفر دیپلماتهای آمریکایی به سوریه پس از برکناری اسد در اوایل ماه جاری در جریان حمله سریع و ناگهانی به رهبری گروه هیئت تحریر الشام (HTS) بود.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ هیئت تحریر الشام را به عنوان یک سازمان “تروریستی” تعیین کرد. احمد الشرع که به نام ابومحمد الجولانی نیز شناخته میشود - رهبر این گروه است و زمانی با القاعده همسو بود.
لیف گفت که ایالات متحده پس از دریافت “پیامهای مثبت” در مذاکرات روز جمعه، از جمله وعده برای اطمینان از عدم ایجاد تهدید توسط گروههای “تروریستی”، تصمیم به لغو جایزه برای الشرع گرفت.
او به خبرنگاران گفت: «بر اساس بحثهای ما، به او گفتم که جایزه ارائهشده از طریق برنامه “پاداش برای عدالت” (پاداش برای بازداشت احمد الشرع) که برای چندین سال برقرار بود، پیگیری نخواهد شد.»
وی افزود: «همچنین اهمیت فراگیر بودن و مشورت گسترده را در این دوره گذار به او منتقل کردم.»
لیف تاکید کرد: «ما به طور کامل از فرایند سیاسی که تحت رهبری و کنترل سوریها باشد و به یک دولت فراگیر و نمایندگی منجر شود و حقوق تمامی سوریها، از جمله زنان و جوامع متنوع قومی و مذهبی سوریه را محترم شمارد، حمایت میکنیم.»
معاون وزیر خارجه آمریکا پس از دوساعت مذاکره با احمد الشرع:
• سوریها فرصت نادری برای بازسازی و شکل دادن به کشورشان دارند.
• برقراری ارتباط با سوریها و شنیدن مستقیم آنها فرصتی مهم است.
• من با نمایندگان حکومت موقت، از جمله احمد الشرع، اصولی را که با شرکای خود در عقبه اردن بر سر آن توافق کردیم، بحث کردم.
• ما از پیامهای مثبت استقبال میکنیم و مشتاقانه منتظر پیشرفت در این اصول از طریق عمل هستیم، نه گفتار.
• ما بر اهمیت مشارکت و مشورت گسترده در دوره انتقالی در سوریه تاکید کردیم.
• ما از یک روند سیاسی به رهبری سوریه حمایت میکنیم که به دولتی فراگیر منجر میشود و به حقوق همه احترام میگذارد.
• ما در مورد لزوم اطمینان از اینکه گروههای تروریستی نمیتوانند تهدیدی در سوریه ایجاد کنند و احمد الشرع متعهد به آن صحبت کردیم.
• امیدواریم اطلاعاتی درباره سرنوشت شهروندان آمریکایی که در رژیم اسد ناپدید شدهاند را فاش کنیم.
• ما در تلاش هستیم تا مقامات آمریکایی بیشتری را به دمشق بفرستیم تا در جستجوی شهروندان آمریکایی کمک کنند.
• ما لغو تحریمها را بررسی میکنیم و دولت جدید سوریه باید پاسخگو باشد و پیشرفت نشان دهد.
• ایران مطلقاً هیچ نقشی در سوریه نخواهد داشت و نباید داشته باشد
• برای مستندسازی جنایات اسد از سوریه پشتیبانی فنی خواهیم کرد و گورهای دسته جمعی برای ما در اولویت خواهد بود.
• الشرع عملگرا است و ما اظهارات بسیار عملی و معتدلی از او در مورد مسائل زنان و حقوق برابر شنیدیم.
• الشرع مردی عملگرا به نظر می رسید و بحث با او خوب، بسیار سازنده و مفصل بود.
سفر لیف به سوریه - همراه با دانیل روبینشتاین، فرستاده ویژه سابق آمریکا برای سوریه، و راجر کارستنز، مسئول ارشد امور گروگانهای دولت آمریکا - در شرایطی صورت گرفت که کشورهای غربی در حال بررسی احتمال لغو طبقهبندی هیئت تحریر الشام به عنوان “تروریستی” هستند.
سرنوشت چندین آمریکایی ناپدید شده در سوریه
روز جمعه، روزالند جردن، خبرنگار الجزیره از واشنگتن دیسی، گزارش داد که دولت آمریکا معتقد است لغو جایزه برای دستگیری الشرع به ایالات متحده و شرکای منطقهایاش امکان میدهد تا بهتر بتوانند «آنچه که آمریکا و دیگر شرکای منطقهای میخواهند، یعنی سوریهای ایمن، امن و مولد، را ترویج کنند.»
وی افزود که این اقدام “یک معامله دوطرفه نیست”، اما واشنگتن به دنبال مشخص کردن سرنوشت چندین آمریکایی است که در طول جنگ داخلی سوریه ناپدید شدهاند. ازجمله آنها آستین تایس روزنامهنگار آمریکایی است که در سال ۲۰۱۲ در نزدیکی دمشق ناپدید شد.
جردن گفت: «بنابراین [دیپلماتهای آمریکایی] خواستار برگزاری مجدد این مذاکرات شدند و هیئت تحریر الشام اعلام کرده که تمام تلاش خود را خواهد کرد تا مشخص کند که آستین تایس کجاست، تا او بتواند به خانوادهاش در آمریکا بازگردد.»
او افزود: «باز هم، این یک معامله دوطرفه نیست، بلکه فرصتی برای آمریکاییها و سوریها است تا واقعاً درباره چگونگی همکاری در هفتهها و ماههای آینده صحبت کنند.»
لیف: ترکیه نفوذ قابل توجهی در سوریه دارد
دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک در پاسخ به پرسش خبرنگار ایراناینترشنال، نقش ترکیه در سوریه را حایز اهمیت دانست و ابراز امیدواری کرد دو کشور بتوانند تعاملی سازنده را در دستور کار قرار دهند.
لیف در همین رابطه گفت: «ترکیه بهوضوح نقش بسیار قابل توجهی [در سوریه] دارد. این کشور نفوذ قابل ملاحظهای داشته، سابقه تاریخی تعامل با سوریه دارد، همسایه سوریه است و منافع امنیت ملی و سایر منافع خود را دنبال میکند.»
اظهارات او در حالی مطرح میشوند که ترکیه مصرانه خواهان عقبنشینی نیروهای کُرد مورد حمایت آمریکا از نزدیکی مرزهای خود است.
رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، ۳۰ آذر با اشاره به همکاری شبهنظامیان کُرد یگانهای مدافع خلق و ایالات متحده در شمال شرق سوریه گفت هیچ قدرتی نباید به همکاری با چنین گروههایی در سوریه ادامه دهد.
او گفت: «دولت اسلامی، پکک (حزب کارگران کردستان) و گروههای وابسته به آن که بقای سوریه را تهدید میکنند، باید ریشهکن شوند.»
منابع گزارش: الجزیره، ایران اینترنشنال، خبرگزاریها