ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Tue, 12.11.2024, 7:41
درباره مارکو روبیو، وزیر خارجه احتمالی ترامپ

مگی هیبرمن، جاناتان سوان و ادوارد وانگ
نیویورک تایمز / ۱۱ نوامبر ۲۰۲۴

* به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور منتخب، بر روی سناتور فلوریدا که مواضع سختگیرانه‌ای نسبت به چین، ایران و ونزوئلا دارد، برای مقام ارشد دیپلماسی آمریکا تصمیم گرفته است.

سه نفر که از نظرات رئیس‌جمهور منتخب دونالد جی. ترامپ مطلع هستند، روز دوشنبه گفتند که وی احتمالاً سناتور مارکو روبیو از فلوریدا را به عنوان وزیر امور خارجه خود معرفی خواهد کرد؛ این در حالی است که آقای ترامپ با سرعت در حال تکمیل تیم سیاست خارجی و امنیت ملی خود است.

این افراد گفتند که هنوز ممکن است آقای ترامپ در لحظه آخر نظرش را تغییر دهد، اما به نظر می‌رسد که بر روی آقای روبیو که او را هنگام انتخاب معاون خود در سال جاری نیز در نظر گرفته بود، تصمیم‌گیری کرده است.

آقای روبیو در سال ۲۰۱۰ به سنای آمریکا راه یافت و در حوزه سیاست خارجی مواضع تندروانه‌ای اتخاذ کرده و به‌ویژه در قبال چین، ایران، ونزوئلا و کوبا مواضع سختگیرانه‌ای دارد.

در ابتدا او با جمهوری‌خواهانی که نسبت به مداخلات در خارج از کشور با تردید بیشتری نگاه می‌کردند، اختلاف‌نظر داشت، اما اخیراً در موضوعاتی مانند جنگ روسیه علیه اوکراین، با آقای ترامپ همصدا شده است و می‌گوید این مناقشه به بن‌بست رسیده و «باید به پایان برسد.»

با وجود اظهارات تندروانه‌ای که در گذشته درباره روسیه داشته است، احتمالاً آقای روبیو با برنامه‌های احتمالی آقای ترامپ برای فشار بر اوکراین جهت یافتن راهی برای توافق با روسیه و باقی ماندن خارج از ناتو موافقت خواهد کرد. مشخص نیست که رهبران اوکراین یا روسیه آماده گفت‌وگو تحت فشار آقای ترامپ خواهند بود یا خیر.

آقای روبیو از برجسته‌ترین سناتورهایی بوده که بر ضرورت موضع‌گیری تهاجمی‌تر آمریکا در قبال چین تأکید کرده است. او مواضعی اتخاذ کرده که بعدها در هر دو حزب به جریان اصلی نزدیک شد. به عنوان مثال، در دوران اولین دولت آقای ترامپ، وی در کنگره شروع به حمایت از سیاست‌های صنعتی کرد که هدف آن کمک به آمریکا در رقابت بهتر با اقتصاد دولتی چین بود.

آقای روبیو همچنین به عنوان یکی از روسای مشترک کمیسیون کنگره‌ای-اجرایی دوحزبی در امور چین خدمت کرده است که هدف آن تدوین سیاست‌های تهاجمی علیه چین، به‌ویژه در زمینه رسیدگی به نقض حقوق بشر در آن کشور بوده است. در سال ۲۰۲۰، آقای روبیو لایحه‌ای را ارائه داد که هدف آن جلوگیری از واردات کالاهای چینی بود که با استفاده از کار اجباری اقلیت اویغور چین تولید می‌شد. رئیس‌جمهور بایدن سال بعد آن را به قانون تبدیل کرد.

در سال ۲۰۱۹، آقای روبیو آقای ترامپ را متقاعد کرد تا سیاست تحریمی شدیدی علیه ونزوئلا اتخاذ کند تا رئیس‌جمهور اقتدارگرای چپ‌گرای آن، نیکلاس مادورو را از قدرت برکنار کند. آقای روبیو در مصاحبه‌ای با نیویورک تایمز گفت: «او نبردی را انتخاب کرده که نمی‌تواند در آن پیروز شود. این فقط مسئله زمان است. تنها چیزی که نمی‌دانیم این است که چقدر طول می‌کشد و اینکه آیا این فرآیند صلح‌آمیز خواهد بود یا خونین.»

اگرچه مردم ونزوئلا از تحریم‌های اعمال‌شده توسط آمریکا رنج برده‌اند، اما مادورو همچنان در قدرت باقی مانده است.

اخیراً، آقای روبیو از حمایت بی‌قید و شرط آمریکا از جنگ اسرائیل در غزه دفاع کرده است. در پاسخ به سؤال یک فعال صلح در اواخر سال گذشته در مورد تلفات غیرنظامیان فلسطینی، او گفت: «من فکر می‌کنم که ۱۰۰ درصد مقصر حماس است.»

آقای روبیو در کمیته روابط خارجی سنا و کمیته اطلاعات سنا با افراد دو حزب همکاری کرده است و احتمالاً به راحتی از روند تأییدیه عبور خواهد کرد.

اگر او به عنوان وزیر امور خارجه منصوب شود، یکی از سوالات اصلی این است که آیا مداخله آمریکا در بخش‌های مختلف جهان را کنار خواهد گذاشت تا بر چین تمرکز کند. چنین رویکردی با ایده‌های «اول آمریکا»ی آقای ترامپ هم‌راستا است، اما با برخی از مواضع قبلی آقای روبیو در تضاد است.

آقای روبیو حتی پس از آن که به عنوان معاون رئیس‌جمهور انتخاب نشد، به عنوان یک حامی وفادار برای آقای ترامپ در طول کمپین عمل کرد.

سخنگوی آقای روبیو از اظهارنظر خودداری کرد و سخنگوی آقای ترامپ بلافاصله به درخواست اظهار نظر پاسخ نداد.

آقای ترامپ گزینه‌های خود را برای چندین نقش دیگر در حوزه امنیت ملی مشخص کرده است. او نماینده مایکل والتز، جمهوری‌خواه فلوریدا، را به عنوان مشاور امنیت ملی خود انتخاب کرده و نماینده الیس استفانیک، جمهوری‌خواه نیویورک، را به عنوان سفیر در سازمان ملل برگزیده است.

آقای روبیو برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ به عنوان بخشی از نسل جدیدی از رهبران محافظه‌کار جنبش تی‌پارتی به سنا راه یافت. اما برخی از محافظه‌کاران او را در مسئله مهاجرت متزلزل دانستند؛ موضوعی که در سال ۲۰۱۶، زمانی که او برای نامزدی ریاست جمهوری حزب جمهوری‌خواه در مقابل آقای ترامپ و دیگران رقابت می‌کرد، مشکلات سیاسی برایش ایجاد کرد.

در جریان آن کمپین، آقای ترامپ او را «مارکو کوچولو» خطاب می‌کرد و آقای روبیو نیز پاسخ‌هایی تند و کنایه‌آمیز به او می‌داد.

اما پس از پیروزی آقای ترامپ در سال ۲۰۱۶، آقای روبیو روابطش را با او بهبود بخشید و به عنوان یک مشاور غیررسمی در سیاست خارجی به او کمک کرد و در سال ۲۰۲۰ او را برای اولین مناظره‌اش در مقابل آقای بایدن آماده کرد.

طبق قوانین فلوریدا، فرماندار ران دی‌سانتیس می‌تواند موقتاً فردی را به جای آقای روبیو منصوب کند تا او در سنا خدمت کند تا زمانی که انتخابات عمومی بعدی برگزار شود. پس از انتخابات هفته گذشته، جمهوری‌خواهان حداقل ۵۲ کرسی در این مجلس خواهند داشت.


درباره نویسندگان:
مگی هیبرمن: خبرنگار ارشد سیاسی که در مورد کارزار ریاست جمهوری ۲۰۲۴، رقابت‌های محلی سراسر کشور و تحقیقات درباره رئیس‌جمهور سابق دونالد جی. ترامپ گزارش می‌دهد.
جاناتان سوان: خبرنگار سیاسی که انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ و کارزار آقای ترامپ را پوشش می‌دهد.
ادوارد وانگ: خبرنگار امور جهانی که درباره سیاست خارجی آمریکا و وزارت امور خارجه گزارش می‌دهد.