دولت ایالات متحده آمریکا سعی دارد اسرائیل را تشویق کند که به حمله موشکی ایران با احتیاط واکنش نشان دهد تا از تشدید درگیری کنونی به کل منطقه و درگیر کردن کشورهای بیشتر، اجتناب کند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به صراحت گفته است که اگر اسرائیل تصمیم به حمله به تاسیسات هستهای ایران بگیرد، ایالات متحده از آن حمایت نخواهد کرد. اگرچه که توانایی واشنگتن برای تأثیرگذاری بر اقدامات اسرائیل ممکن است محدود باشد.
اکنون این سوال مطرح میشود که اسرائیل در تلافی خود تا کجا پیش خواهد رفت.
در گذشته، اسرائیل حملات هدفمند علیه تأسیسات نظامی خاص ایران انجام داده و از تشدید تنش اجتناب کرده است. با این حال، گستردگی حمله موشکی اخیر ایران ممکن است اسرائیل را مجبور کند که این بار اقدامات تهاجمیتری از جمله حمله به تأسیسات هستهای یا زیرساختهای کلیدی ایران انجام دهد.
گزینههای اسرائیل بدون حمایت نظامی ایالات متحده کدام است؟
برای اسرائیل، خطرات جنگ تمام عیار با ایران، آنهم بدون دریافت تضمین حمایت نظامی ایالات متحده، بهعنوان یک عامل بازدارنده عمل میکند.
نورمن رول، افسر سابق اطلاعاتی آمریکا در امور ایران به روزنامه والاستریت ژورنال گفت: «اسرائیل به دنبال القای این ایده است که با برخورداری از برتری تکنولوژیکی و مهارت نظامی میتواند به هر هدفی در ایران حمله کند.»
با این حال،این کارشناس امنیتی افزود: «اسرائیل برای جنگ با ایران به حمایت سیاسی، اقتصادی و نظامی نیاز دارد، تازه اگر مشارکت ایالات متحده را از این موارد فاکتور بگیریم.»
حمله احتمالی اسرائیل به تأسیسات هستهای یا زیرساختهای اقتصادی ایران میتواند منجر به درگیری بزرگتر شود و به طور بالقوه جاهطلبیهای هستهای ایران را تسریع بخشد.
آقای رول هشدار داد: «حمله هوایی مجدد میتواند تهران را به شلیک یک رگبار موشکی بزرگتر تحریک کند، یا آن را وادار کند تا علیه منافع اسرائیل در خارج از کشور حملات تروریستی را سازماندهی کند، و برنامه هستهای خود را تقویت کند و مسیر ایران را برای رسیدن به بمب تسریع کند.»
گزینهای که برای اسرائیل میماند چیست؟
بدیهی است که اسرائیل سعی خواهد کرد با دقت پاسخ خود به حمله موشکی ایران را تنظیم کند، البته تا آنجایی که وارد یک جنگ تمام عیار با تهران نشود و در عین حال پیام خود را به آنها برساند.
در چنین سناریویی، نمیتوان حمله سایبری به زیرساختهای حیاتی نظامی یا هستهای ایران را رد کرد، به ویژه پس از حملات از راه دور به پیجرهای حزب الله که نشان دهنده تواناییهای برتر اسرائیل در عملیات سایبری بود.
اسرائیل و ایران مدتها است که با یکدیگر وارد یک جنگ در سایه شامل حملات سایبری، ماموریتهای مخفی و رویاروییهای نیابتی بودهاند.
ایران در سال ۲۰۲۱ اسرائیل را به سازماندهی یک حمله خرابکارانه علیه تاسیسات هستهای زیرزمینی نطنز متهم کرد که به شدت به سانتریفیوژهای مورد استفاده برای غنی سازی اورانیوم آسیب رساند و باعث قطعی گسترده برق در این تاسیسات شد.
اسرائیل مستقیماً مسئولیت آن حمله را بر عهده نگرفت. با این حال، این ظن بلافاصله متوجه آن شد، زیرا رسانههای اسرائیلی تقریباً به اتفاق آرا گزارش دادند که یک حمله سایبری ویرانگر که گفته میشود توسط اسرائیل انجام شده است، باعث خاموشی تاسیسات نطنز شده است.
میراث استاکسنت؛ اولین سلاح دیجیتالی در جهان
نطنز پیش از این نیز با خرابکاری روبرو بوده است. ویروس کامپیوتری استاکسنت که گمان میرود ساخته و پرداخته مشترک ایالات متحده و اسرائیل بود، سانتریفیوژهای ایران در این تاسیسات را مختل کرد و به آنها آسیب رساند.
استاکس نت اولین سلاح دیجیتالی در جهان است. این بدافزار نرمافزار «استپ ۷» متعلق به شرکت زیمنس را هدف قرار داد. این نرمافزار برای کنترل تجهیزات صنعتی مانند سانتریفیوژهای مورد استفاده در غنیسازی اورانیوم در تاسیسات نطنز ضروری است.
ویروس استاکسنت در سال ۲۰۰۹ موفق شد حدود ۱۰۰۰ سانتریفیوژ تاسیسات نطنز را از کار بیاندازد که منجر به توقف موقت فعالیتهای غنیسازی ایران شد. این خرابکاری، برنامه هستهای ایران را ماهها یا حتی سالها عقب انداخت.
برای جلوگیری از جنگ همه جانبه با ایران، اسرائیل ممکن است یک حمله سایبری مشابه یا بدیعتر به اهداف هستهای و نظامی ایران را انتخاب کند.
یگان سری جنگ سایبری ۸۲۰۰ اسرائیل چیست؟
اسرائیل در مورد عملیات اطلاعاتی که منجر به انفجار همزمان هزاران پیجر عوامل حزب الله لبنان شد، سکوت کرده است. این حمله باعث شد تا یگان سری جنگ سایبری ۸۲۰۰ اسرائیل بار دیگر مورد توجه قرار گیرد.
بر اساس گزارش رویترز، یگان ۸۲۰۰ معادل «آژانس امنیت ملی ایالات متحده» یا «مقر ارتباطات دولت بریتانیا» است و بزرگترین یگان نظامی در ارتش اسرائیل است. سابقه این یگان به واحدهای کدشکن و اطلاعاتی قدیم بازمیگردد که با شکلگیری اسرائیل در سال ۱۹۴۸ تأسیس شد.
فعالیتهای یگان ۸۲۰۰ معمولاً بسیار محرمانه است و مجموعه وسیعی از فعالیتها از جمله اطلاعات سیگنال، داده کاوی و حملات سایبری را در بر میگیرد.
برخی از عملیاتهایی که گفته میشود این یگان در آن شرکت داشته است عبارتند از:
* حمله ویروس استاکسنت که سانتریفیوژهای هستهای ایران را از کار انداخت،
* حمله سایبری در سال ۲۰۱۷ به شرکت مخابراتی دولتی لبنان اوجیرو،
* و خنثی کردن حمله داعش به یک هواپیمای مسافربری غیرنظامی که در سال ۲۰۱۸ از استرالیا به امارات عربی متحده سفر میکرد.
فرمانده یگان ۸۲۰۰ سال گذشته در کنفرانسی در تل آویو اظهار داشت که این یگان از فناوری هوش مصنوعی برای کمک به شناسایی اهداف مرتبط با حماس استفاده کرده است.
با این حال، شهرت این یگان، همراه با تشکیلات دفاعی و امنیتی گستردهتر، به دلیل ناتوانی ارتش در جلوگیری از حمله هفتم اکتبر به اسرائیل خدشهدار شد.
در پی این شکست، فرمانده این یگان در اوایل ماه جاری میلادی استعفای خود را اعلام کرد.
یورونیوز فارسی