کاخ سفید با انتشار بیانیهای اعلام کرد که با پیشگامی آمریکا و فرانسه، اتحادیه اروپا، استرالیا، کانادا، آلمان، ایتالیا، ژاپن، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی در بیانیهای مشترک خواستار برقراری آتشبس فوری ۲۱ روزه در مرز اسرائیل و لبنان شدهاند.
در این بیانیه مشترک آمده است: وضعیت بین لبنان و اسرائیل از ۸ اکتبر ۲۰۲۳ غیرقابل تحمل است و خطر گسترش تنشهای منطقهای را به همراه دارد. این وضعیت به نفع هیچکس، نه اسرائیل و نه مردم لبنان است.
در این بیانیه تاکید شد: زمان توافق دیپلماتیکی که غیرنظامیان دو طرف مرز را قادر به بازگشت به خانههای خود کند، فرا رسیده؛ زمانی که تنش و درگیری بالا باشد، دیپلماسی نمیتواند موفق شود، بنابراین ما خواستار آتشبس فوری ۲۱ روزه در مرز اسرائیل و لبنان هستیم تا فضا برای دیپلماسی مهیا شود.
در این بیانیه از اسرائیل و لبنان خواسته شد که از این پیشنهاد آتشبس موقت در راستای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد حمایت کنند.
نشست اضطراری شورای امنیت
نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل که روز چهارشنبه چهارم مهرماه با پیشنهاد ژان نوئل بارو، وزیرخارجه فرانسه، برگزار شد، آقای بارو با اشاره به دستیابی به یک طرح آتشبس ۲۱ روزه در لبنان از امکان «مذاکرات دیپلماتیک» در سایه این آتشبس گفت.
شبکه بریتانیایی اسکاینیوز روز پنجشنبه، پنجم مهر، به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که آتشبس در عملیات متقابل ارتش اسرائیل و حزبالله در لبنان «در ساعات آتی» آغاز خواهد شد.
این گزارش حاکی است با آغاز آتشبس ۲۱ روزه «مذاکرات برای دستیابی به راه حلهای احتمالی جهت نزاعی که با آتشباری حزبالله علیه اسرائیل از ۱۶ مهر سال گذشته آغاز شد، به جریان خواهد افتاد».
یک «مقام ارشد آمریکایی» به اسکاینیوز گفت مذاکرات در طول آتشبس سه هفتهای با هدف بازگرداندن ساکنان جنوب لبنان و شمال اسرائیل به خانه خود انجام خواهد شد.
وزیر خارجه فرانسه در جمع ۱۵ عضو شورای امنیت هشدار داد که نباید اجازه داد لبنان به غزهای دیگر تبدیل شود.
آقای بارو با بیان اینکه این طرح به زودی به صورت علنی منتشر خواهد شد گفت: «با صدای بلند بگوییم که به این کشتار و ویرانی پایان دهید.»
این مقام فرانسوی با اشاره به اینکه تلاشها برای برقراری آتشبس همچنان ادامه دارد گفت: «ما روی هر دو طرف حساب میکنیم که بدون تاخیر این آتشبس را بپذیرند تا از جمعیت غیرنظامی محافظت کنیم و اجازه دهیم مذاکرات دیپلماتیک آغاز شود.»
آقای بارو که در پایان هفته به لبنان سفر میکند، گفت که پاریس با طرفین در تعیین پارامترهای دیپلماتیک برای برون رفت از بحران، با توجه قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل وارد گفتوگو خواهد شد.
قطعنامه ۱۷۰۱ که پس از جنگ یک ماهه بین اسرائیل و حزب الله در سال ۲۰۰۶ به تصویب رسید اختیارات نیروهای حافظ صلح سازمان ملل را گسترش داد و به ارتش لبنان اجازه داد تا بخشهایی از جنوب این کشور را عاری از سلاح یا نیروهای مسلح کرده و تنها نیروهای ارتش این کشور اجازه حضور در این مناطق را داشته باشند.
استقبال لبنان از پیشنهاد ۱۰ کشور
نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان از فراخوان ۱۰ کشور برای آتشبس فوری ۲۱ روزه در مرز این کشور و اسرائیل استقبال کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی لبنان «NNA»، میقاتی تاکید کرد: نکته مهم این است که اسرائیل به اجرای تصمیمات بینالمللی متعهد باشد.
بر اساس دادههای وزارت بهداشت لبنان، از روز دوشنبه ۲۳ سپتامبر تاکنون ۶۵۰ نفر در حملات هوایی فزاینده اسرائیل به این کشور جان خود را از دست دادهاند.
هدف جلوگیری از تهاحم زمینی اسرائیل به لبنان است
در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد هشدار داده که وضعیت لبنان بحرانی است و این کشور در حال تبدیل به یک «غزه دیگر» است.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا هم در سخنرانی خود در گردهمایی نیویورک نسبت به وقوع جنگ تمام عیار در لبنان هشدار داد.
بر اساس گزارش وب سایت اکسیوس، مقامهای آمریکایی میگویند هدف فعلی دولت ایالات متحده جلوگیری از تهاحم زمینی اسرائیل به لبنان و بازداشتن ایران از دخالت در این درگیری بین اسرائیل و حزبالله است.
با این حال درگیری میان اسرائیل و حزبالله همچنان قربانی میگیرد. لبنان اعلام کرد ارتش اسرائیل در چهارشنبه شب تا بامداد پنجشنبه ۱۵۰ مورد عملیات در منطقه بقاع در شرق لبنان و همچنین ۴۰ حمله به نقاط مختلف در منطقه بعلبک انجام داده است.
وزارت بهداشت لبنان اعلام کرد که در یک شبانهروز تا اولین ساعت بامداد پنجشنبه ۷۲ نفر دیگر در حملات هوایی اسرائیل کشته و صدها تن دیگر زخمی شدهاند. این آمار شبهنظامیان حزبالله با غیرنظامیان را تفکیک نکرده است. حزبالله از آغاز هفته بهروزرسانی کشتههای خود را متوقف کرده است.
در شمال اسرائیل، شهرداری شهر صفاد که روز چهارشنبه آماج حملات راکتی متعدد حزبالله بود و خسارات زیادی به خانهها و اماکن عمومی وارد شد، روز پنجم مهر نیز از ساکنان شهر خواست در نزدیکی پناهگاهها و اماکن امن بمانند.
مدارس در تمامی شمال اسرائیل شامل بندر حیفا روز پنجشنبه نیز برای پنجمین روز پیاپی به دلیل خطرات امنیتی ناشی از حملات راکتی و پهپادی حزبالله تعطیل است.
صندوق بینالمللی پول روز چهارشنبه هشدار داد که جنگ میان حزبالله و اسرائیل هزینههای سهمگینی بر لبنان تحمیل میکند.
سخنگوی این نهاد بین المللی در پاسخ به خبرنگار رویترز گفت: «ما با نگرانی شدید تشدید درگیریها در منطقه را زیر نظر داریم. درگیری کنونی تلفات انسانی سنگینی وارد میکند، به زیرساختهای فیزیکی در جنوب لبنان آسیب میزند و وضعیت اقتصادی و اجتماعی لبنان را وخیمتر میکند.»
ساعاتی قبل از نشست اضطراری شورای امنیت نیز امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، در مجمع عمومی سازمان ملل خواستار توقف حملات اسرائیل به لبنان شد.
آقای مکرون گفت: «جنگی در لبنان نباید دربگیرد. به همین دلیل ما از اسرائیل می خواهیم که از تشدید درگیری در لبنان خودداری کند. و از حزب الله هم می خواهیم که دست از پرتاب موشک به اسرائیل بردارد.»
وی سپس خبر داد که وزیر خارجه خود را در راستای تلاشهای دیپلماتیک پاریس برای جلوگیری از جنگ به لبنان میفرستد.
آتشبس با لبنان تا چند ساعت دیگر اعلام میشود
یک روزنامه اسرائيلی اعلام کرد که تا چند ساعت آینده آتشبس بین لبنان و اسرائيل اعلام میشود.
روزنامه «اسرائیل هیوم» به نقل از برخی مقامات آمریکایی از اعلام آتشبس در لبنان طی چند ساعت آینده خبر داد.
این روزنامه نوشت: توافق آتشبس با لبنان طی چند ساعت آینده اجرایی خواهد شد و دیپلماسی فشرده «پشت پرده» تاکنون تقریبا به توافق کاملی بین دو طرف رسیده است.
این روزنامه به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی بدون افشای نام وی افزود: آتشبس به مدت ۲۱ روز در امتداد خط آبی (خط مرزی بین لبنان، اسرائيل و بلندیهای جولان اشغالی) ادامه خواهد داشت و در این مدت دو طرف بر سر دستیابی به راهحل احتمالی درگیری مذاکره خواهند کرد.
این مقام آمریکایی گفته است که این پیشنهاد آتشبس تنها مربوط به مرزهای شمالی اسرائيل با لبنان است و اشارهای به غزه نشده است اما با این حال توقف درگیری با لبنان، فرصت برای پیشرفت در خصوص راهحل در غزه را فراهم میکند.
در همین ارتباط، شبکه ۱۲ اسرائيل خبر داد که اسرائیل شروطی را برای آتش بس تعیین کرده است که به نظر نمیرسد حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان با آن موافقت کند.
خبرگزاری آنادولو، رادیو فردا، خبرگزاری ایرنا