پس از کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران در روز چهارشنبه ۳۱ ژوئیه (۱۰ مردادماه) و کشته شدن فرمانده ارشد حزبالله در روز قبل از آن در حمله اسرائیل به حومه بیروت، پایتخت لبنان، منطقه با خطر گسترش درگیری بین اسرائیل، ایران و نیروهای نیابتی آن مواجه است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پنج منبع آگاه که به دلیل حساسیت موضوع از ذکر نامشان خودداری کردهاند، میگویند که نمایندگان حماس و جهاد اسلامی، به عنوان متحدان فلسطینی جمهوری اسلامی ایران و همچنین جنبش حوثیهای یمن، حزبالله لبنان و گروههای به اصطلاح “مقاومت” در عراق که از سوی تهران حمایت میشوند، قرار است در یک نشست در تهران شرکت کنند.
یک مقام ارشد ایرانی مطلع از این نشست گفت که “ایران و اعضای مقاومت پس از نشست در تهران ارزیابی کاملی را برای یافتن بهترین و موثرترین راه برای انتقامجویی” علیه اسرائیل صورت خواهند داد. یکی دیگر از مقامات ایرانی گفت که آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و اعضای ارشد سپاه پاسداران در این نشست حضور خواهند داشت.
سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران روز پنجشنبه در گفتوگو با تلویزیون دولتی این کشور گفت، “اینکه ایران و جبهه مقاومت چگونه پاسخ خواهند داد در حال حاضر در حال بررسی است... قطعاً این اتفاق خواهد افتاد” و اسرائیل “بدون شک از اقدام خود پشیمان خواهد شد”.
ایران و سازمان تروریستی حماس، اسرائیل را به انجام حملهای که به کشته شدن اسماعیل هنیه ساعاتی پس از شرکت او در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید جمهوری اسلامی در تهران، متهم میکنند. با این حال مقامات اسرائیلی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفتهاند.
تومر بار، فرمانده نیروی هوایی اسرائیل، اواخر روز چهارشنبه، ۳۱ ژوئیه در یک مراسم فارغالتحصیلی نظامی در اسرائیل، هشدار داد که اسرائیل علیه هر کسی که قصد آسیب رساندن به شهروندانش را داشته باشد، اقدام خواهد کرد. بار گفت: «ما در دفاع از خود نیز با قدرت تمام آماده هستیم. صدها سرباز پدافند هوایی به همراه پرسنل کنترل هوایی با بهترین سیستمها در سراسر کشور مستقر و آماده انجام ماموریت خود هستند.»
اسماعیل هنیه و زیاد نخاله، رهبر جهاد اسلامی، و نیز نمایندگان ارشد جنبش حوثی یمن و حزبالله لبنان که مورد حمایت تهران هستند، روز سهشنبه ۳۰ ژوئیه (۹ مردادماه) در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید جمهوری اسلامی در تهران شرکت کردند.
منابع آگاه از تحولات درونی حزبالله گفتهاند که نعیم قاسم، معاون رهبر حزب الله و حسن فضلالله، نماینده پارلمان لبنان برای مراسم تحلیف در ایران بودند و برای مراسم تشییع جنازه اسماعیل هنیه نشست مشترک در تهران ماندهاند.
”پیامدهای عمده”
به گزارش رویترز، شاخه مسلح حماس در بیانیهای گفته است که کشتن هنیه “نبرد را به ابعاد جدیدی خواهد برد و پیامدهای بزرگی در پی خواهد داشت”. ایران با تعهد به تلافیجویی گفت که ایالات متحده به دلیل حمایت از اسرائیل در این قضیه مسئولیت دارد.
یکی از فرماندهان محلی شبهنظامیان عراقی گفت: «ایران از فرماندهان کلیدی گروههای مقاومت عراق خواسته است تا روز چهارشنبه برای شرکت در نشستی فوری به تهران سفر کنند تا در مورد تلافی حملات اخیر اسرائیل از جمله در لبنان و ایران و حمله آمریکا به عراق گفتگو کنند.»
یکی دیگر از منابع شبهنظامی گفت که فرماندهان گروه مقاومت عراق برای شرکت در مراسم تشییع جنازه هنیه و همچنین برای شرکت در یک “جلسه فوری” برای تصمیمگیری در مورد انتقامجویی از اسرائیل و آمریکا، راهی تهران شدهاند.
طرفداران حاکمیت جمهوری اسلامی امروز پنجشنبه اول اوت (۱۱ مرداد) یک روز پس از کشته شدن اسماعیل هنیه برای عزاداری به خیابان آمدند.
علی اکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی به خبرگزاری نیمهرسمی مهر گفت: «همه جبهههای مقاومت انتقام خون هنیه را خواهند گرفت.» “محور مقاومت” تحت حمایت جمهوری اسلامی شامل سازمان حماس، گروه فلسطینی که با حمله به اسرائیل در ۷ اکتبر جنگ غزه را شعلهور کرد، حزبالله لبنان، حوثیهای یمن و گروههای مسلح مختلف شیعه در عراق و سوریه میشود.
جمهوری اسلامی در ۱۳ آوریل، در عملیات موسوم به “وعده صادق” رگباری از موشکها و پهپادها را به سمت اسرائیل پرتاب کرد و آن را انتقام حمله مرگبار احتمالی اسرائیل به محوطه سفارتش در دمشق در اول آوریل عنوان کرد. تقریبا تمام این پرتابهها رهگیری و خنثی شدند.
اسماعیل کوثری، فرمانده ارشد سابق سپاه پاسداران به تلویزیون دولتی گفت: «پاسخ ایران به ترور شهید هنیه قویتر از گذشته خواهد بود.»
اسرائیل ارتش را در حالت آمادهباش کامل قرار داد
در پی تهدیدهای جمهوری اسلامی و جریانهای نیابتی این کشور با هدف انتقامگیری از حملات در بیروت و تهران، ارتش اسرائیل نیروهای خود را در حالت آماده باش کامل قرار داده است. رادیو اسرائیل گزارش داد که پدافند هوایی این کشور در حداکثر آمادگی است. جنگندههای اسرائیلی گشتزنی در حریم هوایی این کشور و نیروهای زمینی در مرزها آمادگی عملیاتی خود را افزایش دادهاند.
در این میان آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، از همه طرفها خواست که از سطح تنشها بکاهند.
دویچه وله فارسی