وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه، هفتم تیرماه، در واکنش به اقدامات جمهوری اسلامی برای توسعه برنامه اتمی خود و اظهارات مقامات این کشور مبنی بر تغییر احتمالی «دکترین اتمی» ، سه شرکت اماراتی را به دلیل «مشارکت در حمل و نقل نفت و فرآوردههای پتروشیمی ایران» تحریم کرد.
بنا بر بیانیه وزارت خارجه، این اقدام بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶ رئیس جمهوری آمریکا و به دلیل نقض تحریمهای ایران صورت گرفته است.
شرکتهای تحریم شده عبارتند از:
* شرکت مدیریت کشتی سی روت: مدیر تجاری کشتی آسترا، در اواخر نوامبر ۲۰۲۱ در حمل فرآوردههای پتروشیمی ایران مشارکت داشته است.
* شرکت مدیریت کشتی الماناک: مدیر تجاری کشتی برنیس پراید، در اواخر اکتبر ۲۰۲۲ در حمل فرآوردههای نفتی ایران دست داشته است.
* و شرکت مدیریت کشتی ال انکور: مدیر تجاری کشتی پارینه، در اواخر اکتبر ۲۰۲۲ در حمل فرآوردههای نفتی ایران مشارکت داشته است.
بنا بر این گزارش علاوه بر این سه شرکت، یازده کشتی مرتبط با آنها نیز به عنوان اموال مسدود شده شناسایی و تحریم شدهاند: آسترا، بالتیک هورایزن، نیل، یامونا، برنیس پراید، هارمونی، یورو وایکینگ، یورو فورچون، عربین انرژی، پارینه و رود.
در نتیجه این تحریمها، تمام اموال و داراییهای این شرکتها در آمریکا مسدود خواهد شد و هرگونه معامله با آنها برای شهروندان و شرکتهای آمریکایی ممنوع است. همچنین، هر نهاد یا سازمانی که بیش از ۵۰ درصد سهام آن متعلق به این شرکتها باشد، نیز مشمول تحریمها خواهد شد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در این رابطه در بیانیهای اعلام کرد که این تحریمها در واکنش به اقدامات جدید جمهوری اسلامی برای توسعه برنامه اتمی خود، بهویژه پس از عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اظهارات مقامات جمهوری اسلامی مبنی بر تغییر احتمالی «دکترین اتمی» آن کشور، صورت گرفته است.
بلینکن تأکید کرد که سیاست دولت بایدن همچنان جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی است و در این راستا از تمامی قوانین و مقررات کشور استفاده خواهد کرد.
او به بیانیه گروه ۷ اشاره کرد که در پایان اجلاس خود از جمهوری اسلامی خواسته است برنامه اتمی خود را بیش از این توسعه ندهد و از اقدامات بیثباتکننده در منطقه دست بردارد.
رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخیراً اعلام کرده که ذخایر اورانیوم با غنای ۶۰ درصد در ایران در حال افزایش است و به حدود ۱۴۲ کیلوگرم رسیده است که بیش از ۲۰ کیلوگرم از برآورد قبلی آژانس بیشتر است. با این حال، به دلیل محدودیتهای دسترسی آژانس به مراکز هستهای در ایران، این عدد به عنوان یک تخمین حساب شده در نظر گرفته میشود.
والاستریت ژورنال میگوید اطلاعات جاسوسی تازه همچنین اینطور نشان میدهد که جمهوری اسلامی در حال آغاز مراحل کار ساخت موشکهای لازم برای حمل حدود ۶ بمب اتمی است، بمبهایی که میتواند با استفاده از آن مقدار ذخایر اورانیوم غنی شده تولید کند.
مارک دوبوئیتز، ناظر پرسابقه امور ایران از «بنیاد دفاع از دموکراسیها» به تازگی گفته است که به عقیده او «تسلیحاتی شدن» برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران آغاز شده است.