کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان
روز ۲۶ آبان خبرگزاری صداوسیما و سایر خبرگزاریهای نزدیک به حاکمیت، با انتشار تصاویری از دستگیری گروهی که با نام «جوانان محلات ارومیه» فعالیت میکردند، خبر دادند. در این گزارش آمده بود که بیست و پنج نفر در این پرونده دستگیر شدهاند که هشت نفر از آنان زن هستند.
سازمان اطلاعات سپاه آذربایجان غربی در اطلاعیه خود آورده بود که این تشکیلات به تبع «تشکیلات جوانان محلات تهران» در ارومیه تشکیل شده و گردانندگان این تشکیلات نسبت به «تحریک و فریب جوانان» اقدام میکردند. در این اطلاعیه همچنین ادعا شده بود که اعضای اصلی این تشکیلات با سرویسهای جاسوسی در ارتباط بودهاند.
براساس اخباری که به «کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان» رسیده است، درحالی که اطلاعات سپاه اعلام کرده بود متهمان این پرونده عمدتا بزرگسال هستند، تعداد قابل توجهی از دستگیرشدگان در این پرونده دانشآموز بوده و کمسنترین فرد دستگیرشده یک دختر دانشآموز پانزدهساله است.
همچنین برخلاف اعلام اولیه مبنی بر دستگیری ۲۵ نفر، هماکنون ۱۶ نفر در این پرونده تحت پیگرد قضایی قرار دارند. این افراد در شرایطی عضو یک تشکیلات معرفی شدند که هیچکدام با یکدیگر آشنایی قبلی نداشتند اما در هنگام بازجویی به دلیل فشارهای وارده ناچار به اعتراف علیه یکدیگر شدهاند. به گفته منابع آگاه فشارها و آزار و اذیت دستگیرشدگان، از ضربوشتم تا تهدید به تجاوز بوده است.
سمانه فتحی دانشآموز ۱۵ ساله، حسین عاشوری دانشآموز ۱۸ ساله، محمدرضا سیفالهزاده، علی ابراهیمی دانشآموز ۱۸ ساله، هادی حسنلو، حسام ژیان دانشآموز ۱۷ ساله، علی تابع دانشجوی ۲۰ ساله و پویا آذر همایون از جمله متهمان این پروندهاند که هماکنون با قید وثیقه آزاد شده و در انتظار دادگاه هستند.
دستگیرشدگان در ابتدا در بازداشتگاه اطلاعات سپاه و سپس به زندان مرکزی ارومیه منتقل شدهاند و پرونده اکثر آنها هماکنون در شعبه ده بازپرسی دادگاه انقلاب ارومیه در جریان است. این در حالی است که شماری از دستگیرشدگان در این پرونده زیر هجده ساله هستند، و پروندههای آنها باید مطابق قانون در دادگاه اطفال مورد رسیدگی قرار گیرد.
از نخستین روزهای اعتراضات پس از کشته شدن «مهسا امینی» در بازداشت گشت ارشاد، صفحاتی به نام «جوانان محلاتِ تهران» و سپس دیگر شهرها و شهرستانها در شبکههای اجتماعی به خصوص در اینستاگرام و توئیتر آغاز بکار کرد. این صفحات با انتشار فراخوانهایی در مورد تجمعات اطلاعرسانی میکردند. شروع به کار این صفحات در شبکههای اجتماعی و فراخوانهای موفق آنها موجب شد تا نهادهای امنیتی نیز وادار به واکنش شوند. خبرگزاریهای نزدیک به حکومت در مطالب و گزارشهای مختلفی، جوانان محلات را وابسته به جریانهای خارج کشور معرفی کرده و ادعا کردند که آنها با سرویسهای جاسوسی بیگانه در ارتباطند.
عبدالله گنجی مدیرمسئول روزنامه همشهری. فعالی سیاسی اصولگرا، مدیر مسئول سابق روزنامه جوان وابسته به سپاه در توییتی در مورد «جوانان محلات» نوشته بود: « اکانتهایی با عنوان جوانان محلات در توییتر ایجاد شده. طراح آن یکی از سرویسهای امنیتی منطقه است که در ترور نخبگان ایران شهره است.»
در هفته گذشته نیز علی صالحی، دادستان تهران، از دستگیری لیدر گروهی به نام «جوانان محلات ایران» به همراه تعدادی دیگر در شهرهای مختلف کشور خبر داد.
درحالی که نهادهای امنیتی مدعی شدهاند که افراد مرتبط با جوانان محلات در شهرهای گوناگون دستگیر شدهاند، پیگیریهای کمیته در پرونده «جوانان محلات ارومیه» نشان میدهد که دستگیرشدگان هیچگونه ارتباطی با این صفحه نداشته و پس از دستگیری آنان نیز این صفحه به فعالیت خود ادامه داده است.