ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Sun, 17.07.2022, 17:03
کمال خرازی: توانایی‌ ساخت بمب اتمی را داریم

کمال خرازی رییس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی و مشاور علی خامنه‌ای در مصاحبه‌ با شبکه الجزیره گفت ایران توانایی‌های فنی ساخت بمب هسته‌ای را دارد ولی قصد انجام آن را ندارد.

خرازی روز یکشنبه ۲۶ تیر در گفت‌وگو با شبکه قطری الجزیره درباره توانایی‌های جمهوری اسلامی برای ساخت بمب اتمی اضافه کرد: «تنها در چند روز سطح غنی‌سازی اورانیوم را از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد رساندیم و به سادگی می‌توان آن را به ۹۰ درصد رساند.»

این اظهارات مشاور خامنه‌ای در حالی است که پیشتر محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در مصاحبه با همین شبکه، احتمال غنی‌سازی در سطح ساخت بمب را رد نکرده و گفته بود تصمیم‌گیری برای غنی‌سازی ۹۰ درصدی اورانیوم به نظر «مقام‌های مربوطه» وابسته است.

علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی فرماندهی همه نیروهای مسلح و نظامی این کشور را برعهده دارد و تصمیم‌گیرنده نهایی در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی نیز اوست.

در حالی که مذاکرات احیای برجام هنوز به نتیجه نرسیده، جمهوری اسلامی به فعالیت‌های خود در زمینه غنی‌سازی اورانیوم شدت بخشیده است.

خرازی همچنین درباره مذاکرات جاری برای احیای برجام گفت که هیچ تضمینی از سوی آمریکا در مورد حفظ برجام وجود ندارد و این امر هرگونه توافق احتمالی را با مشکل مواجه می‌کند.

به دنبال خروج آمریکا از برجام در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، جمهوری اسلامی بارها خواستار تضمین برای عدم تکرار خروج آمریکا از برجام، در صورت احیای آن شد.

اما کارشناسان معتقدند که اکنون ارائه چنین تضمینی از سوی دولت جو بایدن به دلیل ساختار قدرت در آمریکا ممکن نیست.

خرازی همچنین گفت گفت‌وگوی مستقیم تهران و واشینگتن به دلیل «دیوار ضخیم بی‌اعتمادی و سیاست‌های آمریکا» دشوار است.

مشاور خامنه‌ای هرگونه مذاکره درباره برنامه موشکی و سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی را به معنی «تسلیم شدن» دانست.

کشورهای منطقه به ویژه اسرائیل و عربستان سعودی بارها خواستار گنجاندن مذاکره درباره برنامه موشکی جمهوری اسلامی و سیاست‌های منطقه‌ای تهران در مذاکرات هسته‌ای شده‌اند.

همچنین پیشتر کاخ سفید اعلام کرده که همزمان با سفر جو بایدن به خاورمیانه مقام‌های آمریکایی و کشورهای خاورمیانه در حال بررسی طرح یکپارچه‌سازی پدافند هوایی کشورهای منطقه برای مقابله با تهدید جمهوری اسلامی هستند.

اما خرازی درباره همکاری‌های امنیتی و نظامی کشورهای منطقه علیه جمهوری اسلامی اضافه کرد: «صحبت در مورد ناتو خاورمیانه‌ای یک ایده سطحی است و عربستان سعودی تایید کرده که این ایده روی میز نیست.»

او با این حال، خواستار گفت‌وگوهای منطقه‌ای با حضور کشورهایی چون عربستان، ترکیه، مصر و قطر شد و گفت: «تنها راه حل بحران‌های منطقه، انجام یک مجموعه گفت‌وگو‌های منطقه‌ای برای حل اختلافات سیاسی و امنیتی است.»

خرازی از موضع عربستان سعودی درباره گفت‌وگو با ایران نیز استقبال و آمادگی تهران برای «گفتگو و بازگرداندن روابط با ریاض به حالت عادی» را اعلام کرد.

رییس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی همچنین درباره بیانیه اورشلیم که دو روز پیش به امضا بایدن و یائیر لاپید نخست وزیر اسرائیل رسید، گفت این بیانیه «فقط یک بیانیه تکراری است که هیچ نتیجه‌ای نخواهد داشت.»

در حالی که بر اساس این بیانیه آمریکا و اسرائیل تعهد داده‌اند جمهوری اسلامی به بمب اتمی دست پیدا نخواهد کرد، خزاری گفت: «هدف قرار دادن امنیت ما از کشورهای همسایه با پاسخ به این کشورها و پاسخ مستقیم به اسرائیل مواجه خواهد شد.»

نخست وزیر اسرائیل روز یکشنبه بار دیگر تاکید کرد: «به بایدن گفتم که اسرائیل مخالف توافق هسته‌ای است و برای خود آزادی عمل کامل را در مواجهه با برنامه هسته‌ای ایرانمحفوظ می‌دارد.»


ایران اینترنشنال